La nivel mondial, aproximativ 33 de milioane de persoane sunt infectate cu HIV/SIDA, dintre care 10.765 de persoane traiesc in Romania. Anual, in tara noastra sunt depistate cu infectie HIV/SIDA in jur de 400 de persoane. Astfel ca in 2011 au fost inregistrate 405 noi cazuri de infectie HIV/SIDA din care 270 in randul populatiei tinere (20 – 34 ani).

in acest context, Ziua Mondiala SIDA, desfasurata pe 1 decembrie 2011 sub sloganul „Zero noi infectii HIV”, a avut ca scop implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate sociala, de la institutii publice de sanatate, asistenta sociala, educatie, ONG si institutii private de profil pana la acei oameni care recunosc importanta implicarii comunitare in ameliorarea conditiilor de viata si cresterea calitatii vietii, potrivit unui comunicat de presa transmis SanatateaTV.

Atat in Romania cat si in intreaga lume, Ziua Mondiala SIDA ofera ocazia desfasurarii unei campanii de constientizare pe parcursul intregii luni, din 15 noiembrie in 15 decembrie, dand ocazia sa se manifeste toate initiativele publice si private referitoare la HIV, sa se atraga atentia asupra riscurilor de transmitere si asupra posibilitatilor actuale de prevenire si tratament.

Astfel ca Asociatia Romana Anti-SIDA a demarat campania prin amplasarea pe Casa Presei Libere a unui banner cu fundita rosie, simbol mondial al luptei impotriva HIV/SIDA si de solidaritate cu persoanele infectate si prin trimiterea unui mesaj de implicare in actiuni care pot duce la „Zero noi infectii” unui numar de actori nationali (institutii publice si private din domeniile sanatate, social, educatie, cultura, arta, servicii publice, mass-media).

Pana pe 15 decembrie Asociatia Romana Anti-SIDA va continua activitatile de Ziua Mondiala SIDA in Bucuresti, Constanta, Cluj-Napoca, Iasi si Piatra Neamt.