Peste 1 milion de cazuri noi de boli cu transmitere sexuala sunt depistate in lume in fiecare zi

0
303

Bolile cu transmitere sexuala reprezinta o problema majora la nivel mondial, cu un impact asupra starii de sanatate a milioane de persoane, asa cum reiese din cele mai recente date publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

OMS trage un semnal de alarma privind numarul noi de cazuri depistate, fiind estimate mai mult de 1 milion de cazuri noi de boli cu transmitere sexuala in fiecare zi.

357 de milioane de persoane contracteaza in fiecare an una dintre cele patru boli venerice curabile: chlamydia, gonoree, sifilis sitricomoniaza. Cele mai multe cazuri inregistrate sunt de tricomoniaza (143 milioane) si chlamydia (131 miloane), urmate fiind de gonoree (78 de milioane) si sifilis (5,6 milioane). Acelasi raport estimeaza mai mult de 500 de cazuri de herpes genital si mai mult de 290 de infectii cu virusul Papiloma uman (HPV= Human Papilloma Virus).

Bolile cu transmitere sexuala sunt considerate factori de risc pentru complicatii si boli care nu doar ca reduc calitatea vietii persoanei infectate, dar ii pot pune viata in pericol. Herpesul si sifilisul pot creste cu pana la trei ori riscul de a contracta Virusul Imunodeficientei Umane (HIV), iar infectia cu papiloma virus uman cauzeaza anual 528.000 de cazuri de cancer cervical si 266.000 de decese in urma dezvoltarii acestui tip de cancer. 305.000 de decese neonatale sunt anual consecinta sifilisului, aceasta infectie crescand totodata riscul de deces din cauza nasterii premature si de boli congenitale pentru 215.000 de copii. Netratate, gonoreea si chlamydia pot provoca boala pelviana inflamatorie sisterilitate la femei.

Exista in prezent mai mult de 30 de virusuri, bacterii si paraziti care se transmit prin contact sexual neprotejat. Multe boli cu transmitere sexuala, precum chlamydia, gonoree, HIV si sifilis pot fi transmise de la mama la copil. Printre infectiile cu cea mai mare incidenta se regasesc si patru care nu pot fi tratate: hepatita B, HIV, virusul Papiloma uman si virusul herpes simplex (HSV).

Articolul precedentCentru de Cercetare Dezvoltare pentru Studiul Morfologic si Genetic in Patologia Maligna la Universitatea OVIDIUS din Constanta
Articolul următorAlegerile pentru organele de conducere ale Colegiul Medicilor din Romania, partial invalidate