Persoanele care calatoresc multe ore si stau foarte mult timp pe scaun prezinta riscul de formare a cheagurilor de sange in venele picioarelor. in aceasta situatie, o solutie este administrarea suplimentelor de fier.

Oamenii de stiinta britanici au ajuns la concluzia ca formarea cheagurilor de sange in venele picioarelor, mainilor sau pelvisului se datoreaza carentei de fier. Din punct de vedere medical, formarea cheagurilor de sange in venele picioarelor poarta numele de tromboza venoasa profunda.

Potrivit specialistilor cheagurile de sange pot ajunge in circulatia sangvina si se pot localiza la nivelul plamanilor, provocand embolism pulmonar, care pune viata in pericol. Pot dezvolta aceasta boala atat persoanele care calatoresc foarte mult si care stau pe scaun timp indelungat, cat si acei oameni care sunt imobilizati la pat ca urmare a unei boli pe o perioada mai lunga de trei zile.

De asemenea medicii britanici au constatat ca persoanele al caror nivel de fier din circulatia sangvina era de 6 micromoli/litru au un risc de 2,5 ori mai mare de a face tromboza venoasa, in comparatie cu acei oameni care au un nivel de 17 micromoli/litru.

Statisticele au aratat ca la nivel mondial peste un miliard de oameni se confrunta cu carenta de fier, o solutie in acest sens fiind administrarea suplimentelor de fier pentru a preveni complicatiile de tipul trombozei venoase.