Sanatatea copilului este pusa in pericol de catre parinti chiar inainte ca acesta sa se nasca. Potrivit unui studiu, riscul unui copil de a face leucemie este cu 15% mai mare in cazurile in care barbatii fumeaza in perioada de conceptie a copilului.

Specialistii au descoperit ca obiceiul mamelor de a fuma in perioada in care au conceput copilul nu a influentat in niciun fel riscul de cancer al copiilor. si asta dupa ce familiile a 400 de copii cu leucemie acuta minfoblastica si a altor 800 de copii fara probleme de sanatate au fost supusi unui interviu privind obiceiurile din timpul conceptiei copilului si din timpul sarcinii.

Probabilitatea copilului de a avea leucemie creste pe masura ce tatal fumeaza un numar cat mai mare de tigari. Explicatia sta in faptul ca substantele toxice din fumul de tigara afecteaza ADN-ul copilului si cresc riscul acestuia de imbolnavire. De aceea, copiii ai caror tati fumeaza cel putin 20 de tigari pe zi in perioada conceptiei au un risc cu 44% mai mare de a fi diagnosticati cu leucemie acuta limfoblastica.

Statisticile arata ca leucemia acuta limfoblastica afecteaza 5 copii din 100.000. Pe langa fumat, riscul copiilor de a dezvolta leucemie creste si atunci cand gravida este expusa la pesticide si raze x.