Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) initiaza o serie de evenimente pentru a marca, pentru prima data in Romania, Ziua Internationala a Sindromului Down, 21, martie, recunoscuta oficial de Natiunile Unite in 2011, potrivit unui comunicat de presa remis Sanatatea TV.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati organizeaza la Bucuresti o masa rotunda pe tema drepturilor copiilor cu dizabilitati intelectuale in parteneriat cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in data de 21 martie, precum si un Concert Extraordinar in beneficiul copiilor cu Sindrom Down din Romania in data de 22 martie.

” Prin aceste evenimente ne dorim sa aratam publicului larg cat de departe pot ajunge copii cu Sindrom Down daca au parte de servicii de asistenta si protectie si sa marcam inceputul unei campanii de constientizare a acestei problematici in Romania. Parintilor din Romania care au copii cu Sindrom Down si sunt lipsiti de orice perspectiva asupra viitorului copiilor lor, le oferim imaginea concreta a potentialului pe care il au acesti copii. Publicului larg ii transmitem mesajul ca Sindromul Down nu se ia, iar prejudecatile pot fi depasite. Factorilor de decizie le semnalam potentialul acestor copii, potential care se poate manifesta daca beneficiaza de o educatie si interventie bazate pe standarde individuale, evitand transformarea lor in asistati sociali”, a declarat Madalina Turza, presedinte al Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD).

De asemenea, CEDCD isi propune ca, din fondurile stranse in urma Concertului Extraordinar in beneficiul copiilor cu Sindrom Down, sa infiinteze o structura de interventie timpurie pentru copiii cu Sindrom Down, care sa ii si ajute efectiv pe copii, fiind bazata pe cea mai noua metoda de terapie, la ora actuala, in lume – PECS (Picture Exchance Communication System).