Tratamentele antidepresive pot avea efecte negative asupra persoanele care iau astfel de medicatie, cu toate ca literatura de specialitate nu semnaleaza comportamente agresive fata de cei din jur.

De aceea atat persoanele supuse tratamentelor care lupta impotriva depresiei, cat si membrii familiei si prietenii trebuie sa fie constienti de efectele negative ale acestor medicamente. Astfel ca unele medicamente au efect sedativ si duc la oboaseala si la somnolenta. insa sunt si medicamete care au actiune stimulanta, adica inlatura oboaseala fizica si psihica. Specialistii atrag atentia ca in astfel de cazuri, surplusul de energie poate sa provoace insomnie, anxietate si iritabilitate, stari care se pot insoti uneori de ganduri intense, impulsive.

Adesea persoanele care sufera de depresie severa au ganduri de sinucidere, chiar si dupa administrarea tratamentului. De aceea se impune o supraveghere medicala in primele doua-trei saptamani de la inceperea tratamentului. Formele usoare de depresie se trateaza de multe ori prin psihoterapie, antitidepresivele fiind recomandate doar in cazurile de depresie severa.