Particulele rezultate in urma franarii masinilor, periculoase pentru sanatate – studiu

0
427

Praful rezultat in urma franarii masinilor este la fel de periculos ca si gazul de esapament, au descoperit oamenii de stiinta britanici. Cercetatorii de la King’s College London au ajuns la concluzia ca particulele minuscule pot slabi sistemul imunitar si pot cauza un risc crescut al infectiilor pulmonare periculoase.

in urma testelor efectuate in laborator s-a descoperit ca praful de la frana a afectat celulele albe, care nu au mai fost capabile sa lupte impotriva bacteriilor infectioase comune.

Oamenii de stiinta iau in calcul si ipoteza ca praful de frana sa fie cel care determina aparitia asa numitului sindrom “gat londonez”, care include o serie de simptome recurente cum ar fi tusea, oboseala si raceala, specifice locuitorilor din marile orase.

Cercetatorii precizeaza ca poluarea scade apararea organismului, metalele grele fiind transportate in tesuturile sensibile si cauzand imflamarea si deteriorarea globulelor albe din sange.

“in acest moment, accentul pe emisiile de esapament diesel este complet justificat. Dar nu trebuie sa uitam sau sa reducem importanta altor componente, cum ar fi metalele provenite din abraziune mecanica, in special din frane. Și pe masura ce sunt aplicate reglementarile pentru reducerea emisiilor de esapament, contributia din aceste surse este probabil sa devina mai importanta.”, a spus dr. Ian Mudway, lector universitar al King’s College care a condus studiul, potrivit Daily Mail.

Praful de frana reprezinta aproximativ 20% din poluarea cu particule PM 2,5 generata de trafic. Acesta este produs cand o placa de frana din metal sau ceramica se macina de discul metalic si parti minuscule ale acestuia se rup din cauza frecarii. Particulele PM 2,5 pot include funingine si cenusa si pot patrunde in cele mai adanci zone ale plamanilor de unde nu pot fi eliminate. 

in testele de laborator, oamenii de stiinta au expus macrofage, care asigura imunitatea plamanului, la metalele care se gasesc in particulele de poluare. Ulterior au observat ca celulele au fost mai putin capabile sa distruga stafilococul auriu – o cauza comuna a infectiilor pulmonare. De asemenea, cercetatorii au detectat substante chimice care declanseaza inflamatie in organism, ce a fost legata, printre altele, de boli de inima si dementa.

Unul dintre cele mai periculoase metale grele gasite in noxe si in praful de frana este vanadiul. Alte metale gasite in ambele tipuri de poluare sunt arsenicul, staniul si antimoniul, iar praful de frana mai continea cupru si fier, care sunt cunoscute ca fiind periculoase.

Articolul precedentEuroparlamentar: Un sistem european electronic de informare cu privire la imunizare ar ajuta statele membre
Articolul următorCirca jumatate dintre parinţii copiilor cu autism aşteapta cel puţin un an şi jumatate inainte sa primeasca un diagnostic oficial – sondaj