Europarlamentar: Un sistem european electronic de informare cu privire la imunizare ar ajuta statele membre

0
480

”Sprijinim infiintarea unui sistem european electronic de informare cu privire la imunizare (…) asta ar ajuta statele membre in compararea practicilor dintr-un loc in altul”. Este una dintre solutiile oferite de europarlamentarul roman Nicolae Ștefanuta, membru al Comisiei Parlamentului European pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara, pentru cresterea ratei vaccinarii.

”Trebuie sa crestem accesul la vaccinare in randul populatiei vulnerabile, trebuie sa promovam transparentizarea procesului de autorizare si de urmarire a eficientei vaccinurilor de pe piata europeana. Și, nu in ultimul rand, procedura de achizitii comune a contramasurilor medicale, care pana acum a fost semnata de 25 de state membre si acopera 450 de milioane de cetateni europeni din cei 500 de milioane, este un lucru bun, este un pas necesar in aceasta lupta pentru o vaccinare cat mai larga a populatiei”, a mai subliniat el intr-un interviu pentru SanatateaTV.ro.

De altfel, europarlamentarul a afirmat ca fenomenul scaderii ratelor de imunizare, in special din cauza dezinformarii, este unul ingrijorator.

in acest context, oficialul a amintit eforturile depuse de institutiile europene pentru a combate acest fenomen: ”Parlamentul European a adoptat in 2018 o rezolutie in care a condamnat cu fermitate scaderea increderii populatiei in eficienta si siguranta vaccinarii si atunci Comisia Europeana, Consiliul European, Parlamentul European au propus masuri de combatere a raspandirii informatiilor false, de initiere a dialogului cu populatia si de educare a cadrelor medicale”.

Nicolae Ștefanuta a vorbit si despre ipoteza armonizarii calendarelor de vaccinare intre statele membre, ipoteza vehiculata la nivelul UE.

”in prima faza, eu consider ca, la nivel european, trebuie sa urmarim introducerea unui card, unui pasaport de vaccinare european care va lua in calcul exact aceasta problema a schemelor diferite de vaccinare. Discutiile sunt inca in faza incipienta, in stadiul de fezabilitate, pentru ca noi nu avem inca baza legala europeana pentru a avea o abordare mai ambitioasa. Dar consider ca trebuie sa mergem in directia armonizarii calendarelor nationale de vaccinare. Șansele ca acest proiect sa devina realitate tin foarte mult de ccea ce vom face in urmatorii cinci ani pnetru ca vom asista, probabil, la o reforma de Tratat european. Pana acum, avem baza Tratatului, Art. 168, care specifica competenta Uniunii Europene in materie de sanatate, dar am vazut ca pana acum oamenii au trebuit sa fie creativi. Au mers pe articolele care tin de piata comunca pentru a o activa, au mers pe mecanismul protectiei civile pentru a ajuta oamenii si statele membre in materie de sanatate. A trebuit sa gandim outside the box, cum se spune, si asa va trebui sa gandim si de acum incolo”, a spus el.

Articolul precedentProf. dr. Daniel Coriu: In Romania nu exista registre cu numarul celor care sufera de boli hematologice
Articolul următorParticulele rezultate in urma franarii masinilor, periculoase pentru sanatate – studiu