Parintii care au gemeni intampina un risc crescut de a suferi de anumite probleme psihice (studiu)

0
247

Parintii care au gemeni intampina un risc mai ridicat de a suferi de anumite afectiuni psihice decat parintii care au un singur copil, conform unui studiu realizat de cercetatori finlandezi, informeaza AFP receptionata de Agerpres.

in cadrul unui studiu de dimensiuni restranse, realizat pe aproximativ 100 de parinti de gemeni si respectiv 700 de parinti cu un singur copil, cercetatorii finlandezi au observat ca primii intampina un risc crescut de a suferi de depresii, anxietate si alte probleme psihice. Rezultatele acestui studiu au fost anuntate luni cu ocazia seminarului organizat in Spania de catre European Society of Human Reproduction and Embryology (Societatea Europeana pentru Reproducere si Embriologie umana).

„Este foarte stresant sa ai un copil si inca si mai stresant sa ai doi sau mai multi”, a comentat Dr. Laurence Shaw, director adjunct la Centrul pentru Fertilitate, Ginecologie si Genetica London Bridge (London Bridge Fertility, Gynaecology and Genetics Centre). Dr. Shaw, care nu a participat la acest studiu, a precizat ca rezultatele la care au ajuns cercetatorii finlandezi sunt interesante, dar acestea nu trebuie interpretate gresit.

„Mesajul nostru nu este ca parintii de gemeni sunt sariti de pe fix”, insa atat viitorii parinti cat si medicii trebuie sa fie constienti de implicatiile si riscurile nasterii de gemeni.
Tehnicile de fertilizare in vitro duc la o crestere a numarului nasterilor de gemeni pentru ca in cadrul acestui proces medicii implanteaza cel putin doi embrioni in pantecul viitoarei mame care are astfel o sansa din patru de a avea gemeni, spre deosebire de conceptiile pe cale naturala, cazuri in care gemenii se nasc cu o rata de 1 la 80 de nasteri.
Mai mult decat atat, sarcinile duble implica o serie de riscuri mai mari, mamele fiind in pericol sa se imbolnaveasca de diabet, hipertensiune arteriala si sa nasca prematur. Foarte putine studii s-au oprit insa asupra impactului pe care nasterea de gemeni il are asupra psihicului parintilor.

Dr. Leila Unkila Kallio, medic la Spitalul Central al Universitatii din Helsinki. si coordonatoarea acestui studiu, a oferit parintilor o serie de chestionare ce au fost completate in perioada de sarcina, apoi la 2 luni dupa nastere si in cele din urma la 1 an dupa nastere. Parintii de gemeni au raportat intampinarea mai multor probleme decat cei cu un singur copil, printre acestea numarandu-se stari de anxietate, depresii, dificultati de a dormi si unele disfunctii de ordin social.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentDeficit de personal medical in spitalele din judetul Cluj
Articolul următorNicolaescu: Noua lista de compensate include medicamente de ultima generatie