Comisia Europeana propune distribuirea gratuita de fructe in scoli

0
192

Distribuirea gratuita de fructe in scoli pentru incurajarea bunelor obiceiuri alimentare in randul elevilor, astfel incat acestia sa nu devina supraponderali, va deveni o obisnuinta in UE, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene.

Comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, propune un buget de 90 de milioane de euro pe an pentru finantarea acestei operatiuni, la care se vor adauga fondurile aduse de diferitele state membre pe baza de voluntariat – informeaza AFP.
Aceasta idee a aparut cu prilejul unei reforme a mecanismului de subventii in sectorul fructelor si legumelor, intervenita in anul 2007 in UE. in loc sa fie retrase fructe de pe piata si sa fie distruse in scopul sustinerii preturilor, se prevede ca ele sa fie distribuite in mod gratuit in scoli.

Circa 22 de milioane de copii din spatiul Uniunii Europene sunt supraponderali, dintre care cinci milioane sunt obezi, iar acest numar ar urma sa creasca cu 400.000 in fiecare an. „Este suficient sa te plimbi in oricare oras european pentru a masura amploarea problemei pe care o reprezinta copiii supraponderali”, subliniaza Mariann Fischer Boel.
Statele membre ale Uniunii Europene vor fi chemate sa decida daca vor participa apoi si ele la finantarea acestei operatiuni care aminteste de cea deja existenta privind distribuirea de lapte in scoli. Bruxelles-ul doreste ca fiecare tara sa verse sume echivalente cu fondurile pe care le primeste de la bugetul comunitar pentru distribuirea de fructe si legume, adica 50% din finantarea totala avuta in vedere, statele mai putin bogate fiind totusi chemate sa contribuie mai putin decat celelalte, cu doar 25%.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum net zilnic de 400 de grame de fructe si legume de persoana. Majoritatea europenilor nu ating acest obiectiv. Consumul este in scadere, in special in randul tinerilor, adauga AFP. Expertii coincid asupra faptului ca o alimentatie sanatoasa poate juca un rol fundamental in reducerea fenomenului obezitatii si a riscului ca, la o varsta mai avansata, sa apara grave probleme de sanatate precum bolile cardiovasculare si diabetul, potrivit Bruxelles-ului.
Anul trecut, Comisia Europeana a dorit sa lanseze deja acest proiect de distribuire a fructelor dar a fost nevoita sa amane aplicarea lui din cauza dificultatilor in materie de finantare. Distribuirea gratuita a acestor produse in scoli poate avea, potrivit Bruxelles-ului, un efect pozitiv, in special in cartierele defavorizate, unde consumul de fructe si legume proaspete este mai scazut.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentDeficit de personal medical in spitalele din judetul Cluj
Articolul următorNicolaescu: Noua lista de compensate include medicamente de ultima generatie