Parc senzorial pentru copiii și adolescenții cu tulburări de spectru autist și de neurodezvoltare, realizat de ASSMB șiUNICEF în incinta Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” (FOTO)

0
462

În prezența reprezentanților Primăriei Municipiului București, Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și UNICEF în România, marți, s-a oficiat deschiderea Parcului senzorial pentru copiii și adolescenții cu tulburări de spectru autist și alte tulburări de neurodezvoltare, din incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”.

Parcul va deservi copii şi adolescenţii internaţi în Spitalul Obregia la secţia de Psihiatrie pediatrică şi cea de Neurologie pediatrică și include aparate menite să stimuleze olfactiv, vizual, auditiv (prin instrumente de percuţie), tactil (o alee care include diverse texturi şi pe care copiii vor putea să se plimbe desculţi) sau chinestezic (hamace şi leagăne speciale, pentru a dezvolta echilibrul) ce vor putea fi folosite sub supravegherea personalului medical, a psihoterapeuţilor sau a părinţilor.

 

De-asemenea, urmează să fie amenajat aici şi un teren de baschet.

La conferința de presă prilejuită de acest eveniment au participat Nicușor Dan – primarul Municipiului București, Oana Gabriela Sivache – directorul ASSMB, Anna Riatti – reprezentanta UNICEF în România, Vlad Voiculescu – președinte USR București, conf. univ. dr. Florina Rad – medic șef Clinica de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului și Aris Bănuțoiu -președinte interimar al Consiliul Municipal al Elevilor București.

„Nu ne dorim ca un copil să rămână la pat, ci să fie activ pe perioada internării, să interacţioneze cu ceilalţi adolescenţi, să organizăm diverse grupuri de terapie, de socializare, de interacţiune socială între adolescenţi şi vor putea folosi acest loc” – a precizat dr. conf. univ. dr. Florina Rad, medic şef la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului.

„Copiii cu tulburări de spectru autist au un patern de integrare senzorială uşor diferenţiat faţă de al neuro-tipicilor. Ei pot să aibă fi o hiper-sensibilitate auditivă, olfactivă, vizuală, tactilă şi să reacţioneze exagerat la nişte stimuli care nouă ni se par banali, precum sunetul uscătorului de păr. Expunând copilul treptat la diverşi stimuli, reuşim să îl ajutăm să îl integreze, inclusiv ulterior, în mediul lui de viaţă natural. În alte cazuri poate să existe o hiposensibilitate şi copilul să nu reacţioneze la durere şi să se expună unor pericole semnificative, fără să conştientizeze acest pericol”, a mai adăugat specialistul.

Directorul ASSMB: „Investiția este rezultatul unui parteneriat de succes între Primăria Capitalei prin ASSMB și reprezentanța UNICEF în România”

Parcul Senzorial a fost amenajat într-un spațiu dedicat din curtea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” și va avea un dublu rol pentru pacienții instituției medicale – terapeutic și de socializare, accesul fiind posibil atât din Str. Emil Racoviță cât și din Șoseaua Berceni.

„Este un parc senzorial special conceput pentru a le oferi micuților pacienți o experiență de joacă și învățare prin care le stimulează simțurile și îi ajută să se dezvolte. Investiția este rezultatul unui parteneriat de succes între Primăria Capitalei, prin ASSMB și reprezentanța UNICEF în România.(…) Realizarea acestui proiect a fost un efort de echipă, mă bucur că am putut să îl realizăm în acest an, a fost foarte greu.

După cum știți, ASSMB administrează 19 spitale și peste 600 cabinete de medicină școlară din Municipiul București și investim pe trei paliere – practic, investițiile ASSMB se bazează pe trei linii mari de acțiune – finanțare de la bugetul local, din fonduri europene nerambursabile și finanțări obținute prin parteneriate cu societatea civilă, instituții reputate cum avem și cazul de astăzi cu UNICEF” – a declarat Gabriela Sivache – directorul ASSMB.

Primarul Municipiului București: „Un proiect în premieră pentru România”

„După cum știți, în urmă cu un an și jumătate am lansat un parteneriat cu UNICEF pentru un oraș prietenos cu copiii și suntem bucuroși să îl continuăm, să beneficiem de expertiza dumnealor, de-asemenea, cu Consiliul Municipal al Elevilor. Este un proiect în premieră pentru România, un astfel de parc senzorial în exterior destinat copiilor care sunt internați aici în spital cu diferite deficiențe, loc unde pot să învețe, să socializeze, să se joacă, să se simtă tratați așa cum trebuie. Sunt bucuros că instituții ale municipalității colaborează, că am ajuns la o normalitate instituțională, le mulțumesc tuturor celor care au fost implicați în proiect și sunt convins că o să continuăm în felul ăsta” – a precizat primarul municipiului, Nicușor Dan.

Articolul precedent4,2 milioane de români au beneficiat în 2022 de o rețetă pentru antibiotic
Articolul următorPunctajul minim de promovare la concursul de intrare în Rezidențiat a fost scăzut la 60%, la fel ca în anii anteriori