Pacientii romani ar putea beneficia din 2020 de programe de screening privind trei tipuri de cancersi hepatitele Bsi C

0
29

Pacientii romani ar putea beneficia, din a doua jumatate a anului viitor, de programe de screening pentru cancerul de san, cancerul de col uterin, cancerul colorectal si pentru hepatitele B si C.

Guvernul a lansat astazi patru apeluri de proiecte pentru aceste programe, au anuntat, intr-o conferinta de presa, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Sanatatii, Victor Costache, si ministrul Fondurilor Europene Marcel Bolos.

in total, este vorba de proiecte in valoare de peste 100 de milioane de euro, ce vor avea ca beneficiari finali aproximativ 1,1 milioane de pacienti.

Este vorba despre 21 de milioane de euro pentru cancerul la san, 25 de milioane pentru cel colorectal, 25 de milioane pentru hepatite si 47 de milioane pentru cancerul de col uterin. Programele sunt regionale, iar persoanele inscrise nu vor trebui, obligatoriu, sa fie asigurate. 

Fondurile vor fi alocate pentru analize medicale si pentru screening propriu-zis.

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a anuntat si lansarea unui masterplan privind cancerul

Aceste programe de screening sunt ”piesele unui puzzle mai mare a carui solutie am gasit-o”, a declarat ministrul Sanatatii, Victor Costache, referindu-se la un masterplan privind cancerul, care sa includa programe curative, de screening si preventie. Un element important il reprezinta suplimentarea fondurilor pentru imagistica de inalta performanta.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii admite ca exista dificultati in aprovizionarea cu medicamente a pacientilor cu HIV
Articolul următorIncercarea de diagnosticare a epilepsiei seamana cu o investigatie criminalistica pentru medici, spune neurologul Ioana Mandruta