Jocurile de cuvintesi cele de carti stimuleaza memoriasi rapiditatea in gandire a persoanelor cu varste peste 70 de ani

0
29

Persoanele cu varste de peste 70 de ani care practica jocuri de societate, jocuri de carti, bingo sau sah au rezultate mai bune la testele de memorie si la cele de rapiditatea in gandire. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii scotieni pe un numar de peste o mie de participanti.

„Jocurile de masa, de carţi şi de cuvinte pot proteja oamenii de declinul cognitiv”, a declarat autorul principal al studiului, Drew Altschul, de la Universitatea din Edinburgh, care a amintit totuşi ca studiul pe care l-a condus este observaţional şi „nu putem declara acest lucru cu certitudine”. Potrivit cercetarii, nu aspectul social al acestor activitaţi este cel care ofera acest efect de protejare a creierului, ci mai degraba provocarea jocurilor in sine.

Spre deosebire de lectura, scriere, participarea la cursuri, vizitarea muzeelor, frecventarea bibliotecilor sau discuţiile cu prietenii şi rudele, jocurile se pare ca angajeaza in mod mai activ abilitaţi precum memorarea, rapiditatea in gandire şi raţionamentul, a indicat Altschul.

„Aşadar, acest lucru se potriveşte cu ceea ce numim teoria ‘foloseşte sau pierzi’, conform careia antrenarea abilitaţilor mintale le menţine pe acestea in forma”, a explicat cercetatorul.

Pentru studiu, Altschul şi colegii sai au testat memoria, capacitatea de rezolvare a problemelor, rapiditatea prelucrarii informaţiilor şi abilitaţile generale de gandire a aproape 1.100 de persoane cu varsta de 70 de ani. Testele au fost repetate la fiecare trei ani pana cand participanţii au implinit 79 de ani.

Cercetatorii au descoperit ca subiecţii care practicau des jocuri de societate pe masura ce imbatraneau prezentau un nivel scazut de reducere a abilitaţilor cognitive, in special in ceea ce priveşte funcţia de memorare şi rapiditatea in gandire. Acest studiu a identificat, insa, doar o asociere, nu o legatura cauza-efect, au notat specialiştii, potrivit Agerpres.

Modul in care creierul sufera modificari in urma acestor tipuri de activitaţi nu este deocamdata cunoscut, insa cercetatorii incearca in continuare sa afle mai multe.

„Aşa cum activitatea fizica poate ţine la distanţa bolile cardiace, a fi activ mental poate avea acelaşi efect asupra demenţei. Se pare ca sarcinile provocatoare şi complexe, sau chiar lucruri precum jocurile de strategie, necesita funţii cognitive multiple ce pot oferi cele mai mari beneficii oamenilor, pe masura ce imbatranesc”, a declarat Rebecca Edelmayer, director ştiinţific in cadrul Alzheimer’s Association.

Studiul a fost publicat in Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences. 

Articolul precedentMinisterul Sanatatii admite ca exista dificultati in aprovizionarea cu medicamente a pacientilor cu HIV
Articolul următorIncercarea de diagnosticare a epilepsiei seamana cu o investigatie criminalistica pentru medici, spune neurologul Ioana Mandruta