Leucemia limfatica cronica este o boala a tesutului limfatic, caracterizata prin acumularea de limfocite mici, incompetente imunologic, adenopatii bilaterale si simetrice. si acestea se impart in doua categorii: leucemie limfocitara cronica(LLC) si leucemie mieloida cronica(LMC).

Leucemiile limfocitare cronice fac parte din seria benigna a leucemiilor. O parte din pacientii suspectati ca au leucemie cronica se prezinta la medic cu adenopatie, adica cu ganglioni mariti in periferie, laterocervical sau lateral.

„La acest tip de leucemie, atata timp cat valoarea numarului de leucocite este convenabila, adica sub 50.000 si cat pacientul respectiv nu prezinta adenopatii, este mai indicat a nu fi tratata si a fi doar supravegheata hematologic, pentru ca de obicei un tratament mai mult sau mai putin agresiv, cu citostatice, poate mai degraba sa agraveze situatia decat s-o temporizeze”, a declarat pentru Sanatatea Tv, dr. Iulia Constantinescu, medic primar medicina interna, Institutul National de Hematologe Transfuzionala.

Exista totusi posibilitatea ca leucemia limfocitara cronica sa vireze catre acutizare sau alt tip de limfom malign, dar riscurile sunt mai mici.

Dr. Iulia Constantinescu subliniaza faptul ca „nu intotdeauna leucemie inseamna numar mare de leucocite si nu intotdeauna un numar mare de leucocite inseamna leucemie. in principal infectiile pot sa dea un numar crescut de leucocite”.