Aproape jumatate dintre romani se trezesc dimineata cu dureri de spate, in timp ce peste 30% dintre acestia au probleme cu somnul, potrivit unui studiu efectuat online in perioada decembrie 2011-ianuarie 2012, pe un esantion de 1.414 de romani.

Rezultatele studiului au aratat ca un factor decisiv in calitatea somnului este si calitatae saltelei pe care se doarme. Astfel ca 49% dintre romani dorm pe un pat cu saltea detasabila, in timp ce 28% au ales o canapea sau un pat extensibil.

Totodata studiul a mai aratat ca 37% dintre respondenti sustin ca au dificultati in a adormi, pe cand doar 23% dintre acestia se trezesc cel putin odata in timpul noptii. De asemenea unul din trei cupluri doarme impreuna cu copiii cel putin de cateva ori pe saptamana, ceea ce inseamna o sursa de perturbare a somnului in doua din trei cazuri.

in acelasi timp 5% dintre respondenti aloca mai mult de jumatate de ora pentru a adormi, in vreme ce doar 12% adorm in maxim 5 minute de la momentul in care si-au propus sa mearga la culcare. Desi durata ideala de somn este de 7-8 ore, mai mult de jumatate dintre romani sustin ca dorm mai putin de 7 ore pe noapte.

in acest context, doar 13% dintre romanii intervievati au declarat ca au somn excelent, ca adorm in mai putin de cinci minute, ca evita cofeina si ca au o stare de sanatate foarte buna.