Peste 55% dintre pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale se tem să meargă la spital pentru consultație sau administrarea tratamentului, din cauza pandemiei, se arată în studiul “Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale și COVID-19, în perioada stării de alertă (mai-noiembrie 2020)”, derulat de Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România(ASPIIR).

Potrivit aceleiași cercetări, doar 3% dintre pacienți au oprit tratamentul pentru boala lor în urma recomandărilor medicului și 22% declară că au avut dificultăți în a lua legătura cu medicul curant.

De asemenea, 62% dintre pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII) susțin că au primit de la medicul lor curant recomandări specifice în contextul pandemiei de COVID-19, cei mai mulți fiind mulțumiți de informațiile primite. Și asta în timp ce 72% dintre pacienți cu BII declară că au putut lua legătura cu ușurință cu medicul de familie, 17% s-au confruntat cu dificultăți și 2% nu au putut lua deloc legătura cu acesta.

Când vine vorba de medicul curant, în general gastroenterolog, 22% declară că au luat legătura cu dificultate și 8% nu au reușit să îl contacteze, deși au încercat.

Principalele motive pentru care pacienții au contactat medicul curant au fost obținerea rețetei, programare administrare tratament sau consultație și alte aspecte și întrebări legate de boala lor.

Cel mai folosit mijloc a fost telefonul personal al doctorului (53%) sau email (28%), în timp ce 21% au apelat la telefonul de la clinică sau spital.

“Este un moment de cumpănă în relația medic-pacient cu Boală Inflamatorie Intestinală, de aceea estefoarte important să avem în continuare grijă de pacienții noștri. Pacienții cu BII nu au risc mai marede a face COVID-19 din cauza bolii inflamatorii, însă pandemia are alte riscuri și provocări”, a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu, președinte fondator RCCC.

Acesta a subliniat nevoia prioritară devaccinare a pacienților, în măsura în care se va recomanda vaccinarea acestora, dar și a corpului medical.

De asemenea, medicii de la Spitalul Colentina din București, desemnat spital suport COVID-19, au vorbit despre provocările pe care le-au întâmpinat în asigurarea la timp a tratamentelor pacienților,precum și despre nevoia colaborării cu alte spitale care să preia o mare parte din pacienții cu BII.

Cercetarea mai arată că 70% dintre pacienți au continuat tratamentul cu ușurință. În privința tratamentului pentru BII, doar 2% dintre pacienți declară că au oprit tratamentul din proprieinițiativă și 3% au primit recomandarea medicului pentru întreruperea tratamentului.

Aproximativ 70% au putut face tratamentul în perioada stării de alertă, în timp ce 21% au întâmpinat dificultăți, iar 9% nu au reușit să își continue tratamentul conform programării.

Totodată, 72% dintre pacienți se tem că, în cazul unei amânări a administrării terapiei pentru BII, s-ar puteaconfrunta cu o recădere a bolii sau un puseu și același procent mențin îngrijorări cu privire la contactulfizic cu alte persoane.

Un procent de 55% se tem să meargă la spital pentru administrarea tratamentului.

La studiu au răspuns 156 de pacienți cu Boli Inflamatorii Intestinale, iar dintre aceștia, 28% au fost infectați cu virusul SARS – CoV-2, majoritatea cu forme ușoare, tratate la domiciliu.

Rezultatele studiului au fost prezentate astăzi, în cadrul unui eveniment online ASPIIR, susținut de Societatea Româna de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH) și de Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC).