Pacienţii cu boli cronice, cu schemă terapeutică stabilă, pot primi rețeta de la medicul de familie

0
67

Pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă își pot primi rețeta de la medicul de familie, pe perioada stării de urgență.

Mai mult, sunt permise consultațiile la distanță, iar rețeletele pot fi trimise online.

”Medicul de familie poate emite prescripție medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere – și pentru medicamentele care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri erau prescrise de către medicii specialişti”, se arată într-o Hotărâre de Guvern aprobată ieri.

Ad in title

Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripție medicală fără a mai fi necesară o noua reevaluare a  medicului  specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale, se adaugă în actul normativ.

Pe perioada stării de urgență, medicii de familie și medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultații la distanță, care pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea într-un număr maxim de 8 consultații/oră.

În ceea ce privește rețetele, ”documentele, inclusiv prescripțiile medicale, vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică”, se arată în Hotărârea de Guvern.

De asemenea, pe perioada stării de urgență se suspendă obligativitatea utilizării cardului național de sănătate și a documentelor înlocuitoare ale acestuia.

Articolul precedentAlte trei decese cauzate de coronavirus. Numărul total a ajuns la 68
Articolul următorEurostat: România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile cu sănătatea