(P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul?

0
57

Slaba circulatie la nivelul picioarelor, incaltamintea nepotrivita, precum si taierea gresita a unghiilor, sunt factori care pot duce la aparitia diferitelor probleme ale picioarelor in cazul persoanelor cu diabet zaharat. Specialistii de la Asociatia de Podiatrie spun ca, netratate corect si la timp, acestea pot conduce la amputatie.

Medicii recomanda verificarea periodica a picioarelor si mentinerea unei bune igiene a piciorului. Astfel, persoanele cu diabet, care au probleme cu circulatia la nivelul membrelor inferioare, trebuie sa reduca timpul de expunere la temperaturi scazute sau la apa rece, sa evite purtarea de incaltaminte neadecvata si sa renunte la fumat. Cei care sunt sedentari ar trebui sa faca exercitii fizice, sa mearga pe jos, sa faca masaj si bai calde la picioare pentru stimularea circulatiei.

Reprezentantii Asociatiei de Podiatrie spun ca, in cazul in care afectiunile piciorului diabetic s-au instalat, este necesar cat mai repede un consult de specialitate din partea unui podiatru. in Romania, profesia de podiatru nu este recunoscuta oficial, insa exista medici diabetologi care sunt specializati in podiatrie.

Ad in title

,,Asociatia de Podiatrie are ca obiectiv informarea si educarea populatiei dar si a profesionistilor (medici, asistente) in domeniul ingrijirii eficiente a picioarelor si, in acest sens, face demersuri pentru infiintarea profesiei de podiatru si in Romania. Podiatria este un domeniu vast, in care se abordeaza cele mai frecvente afectiuni ale picioarelor. Specialistul podiatru este cel care are grija de sanatatea picioarelor, iar persoanele cu neuropatie diabetica si picior diabetic trebuie sa acorde mai multa atentie modului in care isi ingrijesc picioarele”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Estimarile Federatiei Internationale de Diabet arata ca includerea unui podiatru in echipa multidiciplinara care ingrijeste persoana cu picior diabetic poate reduce numarul amputatiilor cu pana la 85%.

Acest material a fost realizat impreuna cu Asociatia de Podiatrie – https://www.podiatrie.ro/

Articolul precedentDr. Magda Parvu: Pacientii romani cu poliartrita au acces la toate tratamentele moderne pentru aceasta afectiune
Articolul următorProf. univ. dr. Olga Simionescu: Pacientii cu alunite nu ar trebui sa se expuna la soare din cauza riscului de a dezvolta melanom