(P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic

0
295

Numarul persoanelor cu diabet zaharat creste de la an la an, arata statisticile internationale oferite de Federatia Internationala de Diabet. Persoanele cu diabet zaharat sunt expuse riscului de a face complicatii ale picioarelor precum ulceratii, rani care se pot infecta usor, inrosire a piciorului si uscarea pielii.

Specialistii de la Asociatia de Podiatrie au intocmit o lista de semnale ale picioarelor care ar trebui sa determine o persoana cu diabet sa mearga urgent la medic (amorteala sau furnicaturi in picioare, arsura, durere accentuata/ intepatoare, durere sau slabiciune la mersul pe jos, rani deschise, tumefieri, picioare reci). Prin urmare, orice persoana cu diabet ar trebui sa isi puna urmatoarele intrebari:

a€¢ Exista senzatia de amorteala si/sau de furnicaturi in picioare? Acestea se simt mai accentuat pe timpul noptii sau in repaus? (acesta este un semn care poate indica o neuropatie deja avansata!)

a€¢ Exista senzatia de arsura?

a€¢ Exista o durere accentuata/ intepatoare la nivelul picioarelor?

a€¢ Exista durere sau slabiciune la mersul pe jos, durere care dispare la repaus? (semn de posibila arteriopatie obliteranta)

a€¢ Exista o rana deschisa?

a€¢ Exista o tumefiere la nivelul piciorului?

a€¢ La atingere, picioarele sunt reci?

Acest material a fost realizat impreuna cu Asociatia de Podiatrie – https://www.podiatrie.ro/

Articolul precedentDr. Magda Parvu: Pacientii romani cu poliartrita au acces la toate tratamentele moderne pentru aceasta afectiune
Articolul următorProf. univ. dr. Olga Simionescu: Pacientii cu alunite nu ar trebui sa se expuna la soare din cauza riscului de a dezvolta melanom