APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca

0
327

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMG) atrage atentia ca mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase din productie sau delistate in perioada imediat urmatoare din cauza taxei de clawbak. Producatorii de medicamente spun ca printre ele se afla medicamente esentiale in tratamentul cancerului, al afectiunilor cardiovasculare, neurologice si gastrointestinale.

„Cred ca suntem cu totii de acord ca o taxa pe vanzari de 42% nu este sustenabila pentru nicio companie. Aceasta taxa pe vanzari, combinata cu politica celui mai mic pret dintr-un cos de 12 tari de referinta, cu obligatia ca pretul medicamentului generic sa fie la maximum 65% din pretul medicamentului inovativ al carui generic este, nu poate sa duca decat la catastrofa pentru pacienti si faliment pentru industrie”, a declarat Viorica Preduna, vicepresedinte APMGR.

Producatorii de medicamente spun ca principala cauza a disparitiei acestora este taxa clawback, aplicata in mod uniform atat medicamentelor scumpe, de cateva mii de euro cat si celor ieftine, care costa cateva zeci de lei. Acestia mai arata ca ei nu mai pot sustine un consum de care nu sunt responsabili si care creste in special din cauza introducerii neconditionate pe lista de medicamente compensate a medicamentelor inovative.

„Nu este echitabil pentru noi sa finantam un consum pe care noi nu il generam. Mai important, nu ne putem permite sa finantam acest consum, ceea ce inseamna ca trebuie sa renuntam la medicamentele ale caror costuri de productie nu mai pot fi acoperite sau sa inchidem facilitati de productie. si pacientii si economia Romaniei vor pierde”, a declarat Adrian Grecu, presedintele APMGR.

in acest context, producatorii de medicamente generice au doua solutii pentru a salva medicamentele ieftine ca sa nu dispara de pe piata. Prima solutie se refera la introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamente. Aici producatorii de medicamente propun diferentierea in functie de pret in doua categorii. in prima categorie, ar trebui incluse medicamentele scumpe, cele pentru care nu exista aprobat un pret de referinta generic sau biosimilar, sau la care pretul este mai mare decat pretul de referinta generic sau biosimilar. in cea de-a doua categorie intra medicamentele mai ieftine, pentru care exista aprobat un pret de referinta generic sau biosimilar, iar acesta este mai mic sau cel mult egal cu pretul de referinta generic sau biosimilar.

A doua solutie se refera la aprobarea introducerii de noi medicamente pe lista celor compensate doar cu alocare de finantare suplimentara sau prin contracte Cost Volum sau Cost Volum Rezultat.

Taxa clawback a ajuns deja, potrivit APMGR, la 24.13 % in primul trimestrau al acestui an, fata 19.86% in primul trimestru al anului trecut sau de 15.62%, in primul trimestru al anului 2016. Taxa clawback se aplica la un pret al medicamentului care include adaosurile distribuitorilor si farmaciilor, care devin fixe la un pret al medicamentului mai mare de 300 de lei. Din aceasta cauza taxa clawback este mai mare pentru medicamentele ieftine in comparatie cu medicamentele mai ieftine. De exemplu taxa clawback, la nivelul din trimestrul I, reprezinta 34% din pretul de producator pentru medicamentele sub 25 de lei si este de abia 24% pentru medicamentele peste 3.000 lei.

Articolul precedentDr. Magda Parvu: Pacientii romani cu poliartrita au acces la toate tratamentele moderne pentru aceasta afectiune
Articolul următorProf. univ. dr. Olga Simionescu: Pacientii cu alunite nu ar trebui sa se expuna la soare din cauza riscului de a dezvolta melanom