Organizatiile neguvernamentale cer interzicerea totala a publicitatii la produsele din tutun

0
254

Peste 350 de organizatii non-guvernamentale, membre ale Initiativei 2035 – Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei, au lansat astazi un apel la Parlament prin care cer autoritatilor sa modifice legea pentru publicitatea produselor din tutun, astfel incat sa indeparteze orice surse de publicitate si promovare pentru produsele din tutun.

Cererea vine in contextul in care Romania se afla pe locul 4 printre tarile europene unde copiii cu varste de 13-15 ani fumeaza.

„Discutia de astazi trebuie sa cuprinda toate acele legislatii care privesc reducerea consumului de tutun si care trebuie sa contribuie sinergic la reducerea acestei prevalente. Sunt doua directii clare pe care le urmarim: pe de o parte, sa avem o interdictie cuprinzatoare, asa cum este de fapt legislatia in vigoare a oricarei forme de publicitate si promovare a produselor din tutun, si a doua directie este sa facem interventii pe toate acele legi care privesc reducerea consumului de tutun si care au lipsuri istorice, care permit producatorilor de tutun in acest moment sa eludeze aceste legi in diverse forme: fie pentru ca sunt noi produse si sunt altfel definite, fie pentru ca gasesc alte subterfugii de a ocoli reglementarile”, a declarat Ramona Brad, directorul proiectului „Initiativa 2035 – Fara Tutun”.

Statisticile arata ca 34% dintre copiii cu varste de 13-15 ani au fumat cel putin o data in viata. in acelasi timp, 51% dintre cei cu varste cuprinse intre 15 si 16 ani au incercat cel putin un produs din tutun. Numarul adolescentilor care fumeaza in mod curent este in proportie de 20% in randul baietilor si 17% in cazul fetelor.

Medicii pneumologi spun ca producatorii de tutun au gasit solutii sa ocoleasca legislatia antifumat prin punerea pe piata a dispozitivelor care incalzesc tutunul si care au aceleasi efecte nocive ca fumatul.

„Este vorba despre un tutun incalzit intr-un dispozitiv special care face acest lucru, spre deosebire de tigarile electronice, care au doar nicotina. Aici avem nicotina si produsii de tutun care se elibereaza. Sunt tari care deja au interzis acest produs ca sa fie promovat”, a spus prof. univ. dr. Florin Mihaltan, fost presedinte al Societatii Romane de Pneumologie.

Articolul precedentSpecialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie
Articolul următorAutoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan”