Organizatie in sprijinul accesului bolnavilor la medicamente

0
194

Asociatia Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) si Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) au infiintat FRAM – Federatia Romana a Medicamentului, care isi propune sa determine autoritatile sa actioneze mai eficient in ceea ce priveste asigurarea accesului bolnavilor la medicamente.

Reprezentantii federatiei sustin ca exista o permanenta criza a medicamentelor, pe care Ministerul Sanatatii Publice nu are capacitatea de a o solutiona.

Presedintele ADMR, dr. Viorel Vasile, a declarat joi, pentru AGERPRES, ca partenerii sociali si economici implicati in circuitul medicamentelor au decis sa infiinteze o organizatie pentru a-i reprezenta in relatia cu institutiile statului.

El a mentionat ca se are in vedere infiintarea unei agentii nationale dupa modelul englez sau belgian, care sa fie subordonata Parlamentului si care sa fie transparenta in ceea ce priveste bugetul sanatatii. Agentia va trebui sa fundamenteze tehnic si profesionist deciziile privind politica medicamentului in Romania, a subliniat presedintele ADMR.

„Avem in vedere sa negociem listele de medicamente si preturile acestora, sa nu mai existe blocaje in aprovizionarea cu medicamente si pacientul sa nu mai fie plimbat. Totodata, sa nu mai fie cheltuiti banii sanatatii in alte scopuri”, a spus dr. Viorel Vasile.
Prima intalnire a FRAM a avut loc la inceputul acestei saptamani, participantii parcurgand problemele sistemului sanitar din Romania si stabilindu-si o agenda de lucru.

La constituire, membrii organizatiei au semnat un acord de principiu. Documentul semnaleaza existenta unor probleme majore in achizitionarea si distribuirea medicamentelor in Romania si subliniaza dorinta ferma de implicare a tuturor partilor in procesul de deblocare eficienta, sustenabila a situatiei actuale, in folosul celor afectati.

Semnatarii acordului considera ca problemele sistemului medical din Romania nu se vor rezolva decat printr-o colaborare transparenta si permanenta intre Guvern si partenerii sociali reunit sub sigla FRAM.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentO banca digitala europeana cu toate datele privind starea sanatatii a milioane de cetateni
Articolul următorVaccinul impotriva cancerului de col uterin, introdus la fetele de clasa a patra