Deficit de personal sanitar in Bucuresti si in 17 judete

0
242

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) este preocupat de mentinerea personalului sanitar in tara, mai ales in conditiile in care, in prezent, in 17 judete si in Bucuresti exista deficit de personal medical pe diferite specialitati.

in judetul Galati se inregistreaza deficit de medici pentru neurologie pediatrica, epidemiologie, igiena, in Giurgiu pentru dermatovenerologie, Gorj – neonatologie; Harghita – neurologie pediatrica, diabet, nefrologie, specialitati medico-dentare, chirurgie pediatrica; Hunedoara – hematologie, in timp ce in Ialomita lipsesc specialistii in diabet, gastroenterologie, nefrologie.

Judetul Iasi se confrunta cu lipsa medicilor de neurologie pediatrica, alergologie si imunologie clinica, ortopedie pediatrica; Maramures – igiena, epidemiologie; Mehedinti – geriatrie si gerontologie, chirurgie orala, epidemiologie, igiena; Mures – geriatrie si gerontologie, nefrologie, radioterapie, chirurgie toracica.

Alte judete cu deficit de personal sunt Neamt – gastroenterologie, medicina de urgenta, medicina muncii, neurologie pediatrica, igiena; Olt – geriatrie si gerontologie, igiena; Satu Mare – medicina muncii; Salaj – geriatrie si gerontologie, oftalmologie, chirurgie vasculara, anatomie patologica, medicina legala, ortodontie si ortopedie dentofaciala; Sibiu – reumatologie.

in Tulcea lipsesc medicii de familie, nefrologie, diabet, anatomie patologica, ortopedie ediatrica, in timp ce la Vaslui exista un deficit de specialisti in gastroenterologie, endocrinologie, nefrologie, medicina sportiva, medicina de familie, igiena, epidemiologie.

in Bucuresti, specialitatile deficitare sunt farmacologie clinica si igiena.

Potrivit unor oficiali din MSP, printre masurile luate pentru ca medicii sa ramana in tara se numara majorarea salariilor, de la 916 lei la 1.500 lei pentru un medic primar, de la 803 lei la 1.430 lei pntru un medic specialist, etc.

Ei sustin ca se acorda sporuri de pana 100% din salariul de baza pentru personalul medical din anumite sectii in care se desfasoara activitati periculoase – asistenta medicala de urgenta, terapie intensiva, etc., precum si doua prime de stabilitate pentru personalul sanitar.
Potrivit reprezentantilor MSP, din acest an se vor efectua programe de educatie continua profesiile din sanatate, in concordanta cu recomandarile UE. Totodata, va fi actualizat Catalogul National de Programe de Studii Complementare, in vederea obtinerii de atestate de catre medici, medici dentisti si farmacisti.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentO banca digitala europeana cu toate datele privind starea sanatatii a milioane de cetateni
Articolul următorVaccinul impotriva cancerului de col uterin, introdus la fetele de clasa a patra