Organizatia Mondiala a Sanatatii: Respectarea schemelor nationale de vaccinare previne aparitia epidemiilor

0
219

Vaccinarea impotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare este esentiala pentru protejarea sanatatii populatiei, atrage atentia Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Vaccinurile ajuta organismul sa-si produca proprii anticorpi, asigurand cea mai eficienta metoda de aparare impotriva unor boli infectioase grave, care pot cauza complicatii severe si pot conduce la deces.

Specialistii OMS atrag atentia ca importanta vaccinarii este cu atat mai mare cu cat imunizarea fiecarei persoane prin vaccinare ii protejeaza de imbolnavire si pe cei din jur, mai ales pe copiii mai mici de varsta care inca nu pot fi vaccinati, pe copiii care sunt alergici la vaccin, pe cei care au un sistem imunitar slabit.

Epidemia de rujeola izbucnita in Romania in anul 2016, pe fondul scaderii acoperirii vaccinale cu vaccinul ROR, a cauzat pana in prezent 38 de decese, toate la persoane nevaccinate. Datele de la Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile1 arata ca 17 decese au fost inregistrate la copii cu varsta mai mica de un an, ceea ce inseamna ca nu puteau fi vaccinati, pentru ca vaccinul antirujeolic se face la varsta de un an.

De aceea, medicii spun ca vaccinarea persoanelor din jurul copiilor care nu pot fi vaccinati este foarte importanta pentru protejarea acestora. Astfel, este prevenita aparitia epidemiilor, deoarece cei vaccinati nu se protejeaza numai pe ei de eventualele boli, ci si pe cei din jur care din cauza varstei sau a unor probleme de sanatate nu pot fi imunizati.

Vaccinurile nefacute la timp pot fi recuperate

Totodata, specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii spun ca este important ca, in cazul in care nu au fost facute la timp, vaccinurile neefectuate sa fie recuperate pentru a obtine protectia impotriva unor boli transmisibile care pun viata in pericol si care pot fi prevenite prin vaccinare2.

„Vaccinarea este singura metoda de combatere si eradicare a multor boli transmisibile. Pentru copiii cu varsta sub 5 ani exista riscul sa dezvolte complicatii serioase si chiar sa moara. Este important sa respectam schemele nationale de vaccinare pentru a asigura cea mai buna protectie posibila impotriva bolilor prevenibile prin vaccinare. Vaccinarea este metoda dovedita pentru controlul si eliminarea bolilor infectioase, iar prin vaccinare sunt evitate, anual, intre 2 si 3 milioane de decese la nivel mondial”, a declarat dr. Miljana Grbic, sef al Biroului pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Pana in 2030, OMS isi propune sa ajute toate tarile sa asigure servicii de calitate pentru imunizare, pentru prevenirea imbolnavirilor3. Prin vaccinare sunt evitate boli periculoase precum rujeola, tusea convulsiva, difteria, tetanosul si poliomielita.

Calendarul national de vaccinare 2017-20184

in Romania, vaccinarea nu este inca obligatorie, insa Ministerul Sanatatii a aprobat un calendar national de vaccinare, care prevede ca, inca din primele ore de viata si pana la varsta de 14 ani, copiii ar trebui sa fie vaccinati dupa cum urmeaza:

a· primele 24 ore – Vaccin hepatitic B (Hep B)

a· 2 – 7 zile – Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG)

a· 2 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat

a· 4 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat

a· 11 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat

a· 12 luni – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

a· 5 ani – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

a· 6 ani – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)

a· 14 ani – Vaccin diftero-tetanic pentru adulti/vaccin diftero-tetano-pertussis acellular

Aceste vaccinuri, incluse in Programul National de Vaccinare sunt efectuate gratuit, in maternitate sau de catre medicul de familie.

PR&Comunicare: Sanatatea Press Group – expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Surse:

1. Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile – Informari Saptamanale https://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/rujeola-1/682-situatia-deceselor-datorate-rujeolei-romania-2016-2017/file

2. World Health Organization – Immunization http://www.who.int/topics/immunization/en/

3. World Health Organization http://www.who.int/immunization/documents/general/WHO_Mission_VIsion_Immunization_Vaccines_2015_2030.pdf?ua=1

4. Calendarul national de vaccinare 2017-2018https://www.cnscbt.ro/index.php/calendarul-national-de-vaccinare

Articolul precedentCercetatorii au dezvoltat o metoda de distrugere a celulelor canceroase prin „infometarea” acestora
Articolul următorCercetatorii au descoperit o modalitate de stopare a cresterii celulelor care produc cancerul mamar