Cercetatorii au descoperit o modalitate de stopare a cresterii celulelor care produc cancerul mamar

0
53

Oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a priva de energie celulele canceroase responsabile de aparitia cancerului mamar, stopand astfel, cresterea lor. Cercetatorii spera ca descoperirea va facilita dezvoltarea unui tratament pentru cancerul de san.

Potrivit Asociatiei Americane de Cancer, aproape 2 din 3 cazuri de cancer au cauze hormonale.

Cercetatorii suedezi au descoperit o proteina care contribuie la raspandirea celulelor cancerului mamar, dar si un compus care o inhiba.

Initial, echipa de cercetatori a investigat rolul asa numitei proteine NUDT5 – o enzima care metabolizeaza nucleotide – in aparitia cancerului de san. Ei au descoperit ca proteina este utilizata de celulele cancerului de san pentru a crea energie in nucleul lor. Ulterior, aceasta energie este folosita pentru a determina expresia genelor care cauzeaza cancer.

Odata facuta aceasta descoperire, oamenii de stiinta si-au canalizat eforturile pentru a dezvolta o molecula care sa blocheze activitatea proteinei NUDT5.

Astfel, a fost creat compusul TH5427, care, testat in laborator, s-a dovedit un inhibator eficient al proteinei, blocand raspandirea celulelor cancerului de san.

„Țintirea proteinei NUDT5 s-ar putea dovedi o abordare terapeutica promitatoare in tratarea cancerului de san. Speram ca aceasta descoperire ne va ajuta sa tratam nu doar cancerul de san, ci si alte forme de cancer”, au afirmat coordonatorii studiului, Brent D.G. Page si Nicholas C.K. Valerie.

Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista de specialitate Nature Communications.

Articolul precedentOrganizatia Mondiala a Sanatatii: Respectarea schemelor nationale de vaccinare previne aparitia epidemiilor
Articolul următorEc. Sorina Pintea, propunerea pentru Ministerul Sanatatii