Organizatia Mondiala a Sanatatii: Anual 3,2 milioane de oameni mor din cauza lipsei de activitate fizica

0
109

Anual 3,2 milioane de oameni mor din cauza activitatii fizice insuficiente. Cu alte cuvinte, activitatea fizica insuficienta este unul dintre cei 10 factori de riscuri care provoaca decese la nivel global.

Activitatea fizica in randul adultilor

Adultii care nu fac miscare in mod regulat prezinta un risc de 20-30% mai mare de deces spre deosebire de cei care practica 150 de minute de activitate moderata si intensa pe saptamana, asa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii. Activitatea fizica regulata reduce riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer de san si de colon. in plus, activitatea fizica regulata este un factor fundamental in pastrarea echilibrului energetic, controlul greutatii si prevenirea obezitatii.

in 2010, 23% dintre adultii de peste 18 ani au practicat mai putin de 150 de minute de activitate fizica de intensitate moderata pe saptamana. Potrivit OMS, femeile sunt mai putin active decat barbatii (27% dintre femei si 20% dintre barbati nu ating nivelul recomandat de activitate).
in general, persoanele in varsta sunt mai putin active decat cele tinere. Mai exact 19% dintre cei tineri nu ating nivelul recomandat de activitate fizica, spre deosebire de cei 55% dintre persoanele mai in varsta. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cei din estul Marii Mediterane (31%) si Regiunea America (32%) au cea mai mare prevalenta a activitatii fizice insuficiente, in timp ce in Regiunile Asia de Sud-Est (15%) si Africa (21%) prevalenta a fost mai mica. in toate regiunile, femeile sunt mai putin active decat barbatii, cu o diferenta de aproximativ 10 procente.

Prevalenta ridicata a activitatii fizice practicata insuficient este data de nivelul de trai al tarilor. Astfel in tarile cu venituri mari prevalenta este de aproximativ doua ori mai mare fata de tarile cu venituri mici, 33% comparativ cu 11%.

Activitatea fizica in randul adolescentilor

Practicarea activitatii fizice in mod regulat are multiple beneficii asupra adolescentilor, cum ar fi prevenirea obezitatii, riscul de boli cardiovasculare si boli metabolice, reduce riscul de anxietate si depresie si asigura o buna sanatate a oaselor.

in 2010, la nivel global, 81% dintre adolescentii cu varsta cuprinsa intre 11-17 de ani nu erau suficient de activi, ei practicand mai putin de 60 de minute de activitate fizica moderata zilnica, asa cum OMS recomanda. Fetele adolescente au fost mai putin active decat baietii adolescenti (84% dintre fete si 78% dintre baieti nu indeplineau recomandarile OMS).

Ca si in cazul adultilor, cea mai ridicata prevalenta a activitatii fizice insuficiente se regaseste in Regiunea Mediteranei de Est, Regiunea Africana si Regiunea Pacificului de Vest (88%, 85% si 85%).

in fata acestor statistici alarmante, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tuturor statele lumii sa implementeze urgent actiuni care sa reduca numarul celor care nu fac miscare. Aceste actiuni vizeaza implementarea unor politici de transport urban care sa incurajeze mersul pe jos sau cu bicicleta, implementarea unor programe de educatie fizica pe parcursul anilor de scoala, implementarea unor politici de mediu care sa permita crearea de parcuri pentru a promova miscarea in randul oamenilor, implicarea clasei politice in promovarea activitatii fizice, dar si promovarea unor campanii in randul mass mediei. Toate aceste mecanisme pot contribui la educarea populatiei cu privire la importanta activitatii fizice in mentinerea starii de sanatate.

Activitatea fizica practicata insuficicient este unul dintre subiectele dezbatute in cadrul Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile, editia a IV-a, 2015. Anul acesta, manifestarea se va desfasura in perioada 27-28 februarie, la Hotel Ramada, Bucuresti si va reuni, si de aceasta data, unii dintre cei mai importanti profesionisti din specialitatile cardiologie, neurologie, diabet si obezitate, pneumologie si oncologie si va aduce in discutie cele mai actuale subiecte cu privire la prevenirea si combaterea bolilor cronice netransmisibile.

Articolul precedentMS: Imbunatatirea salarizarii personalului medical, conditie pentru insanatosirea sistemului de sanatate
Articolul următorICF va prelua activitatea de hematologie a Institutului National de Hematologie Tranfuzionala „Prof. dr. C.T. Nicolau”