Ordin de aprobarea Reglementărilor privind constrângerile de doză pentru cei lucrează cu radiaţii ionizante

0
399

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică Ordinul pentru aprobarea Reglementărilor specifice privind constrângerile de doză şi recomandările pentru persoanele implicate în îngrijirea şi susţinerea pacienţilor care fac obiectul expunerii medicale la radiaţii ionizante.

Astfel, unitățile care furnizeaza servicii medicale de radiologie de diagnostic şi radiologie intervenţionala, medicina nucleara şi radioterapie (brahiterapie), din sistemul public şi privat, indiferent de forma de organizare, răspund prin managerul unitaţii de respectarea aplicarii prezentului Ordin la nivelul unității.

Potrivit ordinului, laboratoarele de Igiena Radiațiilor din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică județene, respectiv a municipiului București, verifică respectarea prevederilor prezentului ordin, iar furnizorii de servicii medicale de radiologie de diagnostic şi radiologie intervenţionalǎ, medicinǎ nuclearǎ şi radioterapie (brahiterapie), Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Potrivit referatului de aprobare al Ordinului, constrângere de doză este o restricţie stabilită ca limită superioară a dozelor proiectate, utilizată pentru a defini seria de opţiuni avute în vedere în procesul de optimizare a protecţiei împotriva radiaţiilor ionizante pentru o sursă de radiaţii într-o situaţie de expunere planificată;

De asemenea, în referat se arată că în domeniul imagisticii medicale, constrângerea de doză reprezintă o restricţie impusă dozei ce ar putea fi primită de o persoană de la o sursă de radiaţii utilizată în scop medical, bazată pe o evaluare prospectivă şi nu reprezintă o limită de doză.

Reglementări specifice se aplică persoanelor care, în cunostinţă de cauză şi voluntar, sunt implicate în îngrijirea şi susţinerea pacienţilor care fac obiectul expunerii medicale la radiaţii ionizante în scop de diagnostic sau de tratament, se arată în referat.

„În contextul în care, în prezent, domeniul privind constrângerile de doză şi recomandările pentru persoanele implicate în îngrijirea şi susţinerea pacienţilor care fac obiectul expunerii medicale la radiaţii ionizante nu este reglementat prin legislaţia MS, am elaborat proiectul de act normativ alăturat, pe care vǎ rugǎm sǎ îl aprobaţi pentru postare pe site-ul Ministerului Sǎnǎtǎţii la secţiunea Transparenţǎ Decizionalǎ. Menționăm faptul că în data de 30 octombrie 2020, Comisia Europeană (COM) a transmis României scrisoarea de punere în întârziere pentru Directiva 2013/59/Euratom de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecția împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiațiile ionizante și de abrogare a Directivelor 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom și 2003/122/Euratom – cauza 2018/2050 denumită în continuare Directiva BSS. Conform celor declarate de COM, obiectul acestei cauze îl constituie neadoptarea și/sau nenotificarea tuturor măsurilor naționale de transpunere a dispozițiilor directivei. Deasemenea, având în vedere că România trebuie să transmită urgent răspunsul către COM, vă adresăm rugămintea de a urgenta procedura de aprobare al Ordinului mai sus menționat”, se arată în referatul de aprobare al Ordinului.

 

Articolul precedentPosibile reacţii alergice la vaccinul antiCOVID-19 dezvoltat de Moderna, înregistrate în SUA
Articolul următorEuropa ar putea evita peste 50.000 decese pe an dacă poluarea ar fi redusă la nivelurile recomandate de OMS