Opriti taierea salariilor medicilorsi asistentelor medicale, cere Solidaritatea Sanitara. Discutii pe aceasta tema la sediul MS

0
112

Federatia ”Solidaritatea Sanitara” cere oprirea taierii salariilor medicilor si asistentelor medicale, masura care ar urma sa rezulte din modificarea sistemului de salarizare al angajatilor din sanatate. intr-un comunicat de presa, reprezentantii sindicatului au constatat ca nimeni nu a prezentat pana acum o analiza a impactului pe care masurile propuse de Guvern il vor avea asupra salariatilor din sanatate, aceasta lipsind din fundamentarea actului normativ.

„Aceasta situatie sugereaza ca masurile luate nu tin cont de oamenii ce vor fi afectati de ele. Solicitam Ministerului Sanatatii, respectiv Guvernului, sa prezinte public categoriile si numarul exact de salariati care vor suferi o scadere a veniturilor salariale!”, au scris reprezentantii sindicatului intr-un comunicat de presa.

in plus, Solidaritatea Sanitara a acuzat faptul ca „atat Puterea cat si Opozitia au ca intentie scaderea veniturilor medicilor si asistentelor medicale”. „ii solicitam pe aceasta cale Primului Ministru sa constate in mod onest ca masura este gresita, Sanatatea fiind inclusa in mod eronat in acest proiect de lege, si sa procedeze de urgenta la corectarea situatiei. (…) Salarizarea resursei umane din sanatate nu trebuie facuta lautareste, ci profesionist, dialogul social putand asigura o abordare temeinica a problemelor”, au incheiat liderii sindicali.  

Pentru a rezolva aceste probleme liderii sindicali au purtat discutii cu reprezentantii MS, la sediul ministerului. in urma intalnirii, Federatia a anuntat ca „firescul drum al negocierilor pe tema noii modalitati de raportare a sporurilor propusa de guvern a fost deschis astazi”.

„Ministerul Sanatatii a recunoscut aparitia pierderilor salariale in randul salariatilor in urma deciziei guvernului de a include sistemul sanitar intre domeniile bugetare carora li se va aplica sistemul raportarii la salariul minim a sporurilor pentru conditii periculoase sau vatamatoare, respectiv conditii grele de munca.

Pozitia clar exprimata de reprezentantii ”Solidaritatea Sanitara”: nici un salariat din sistemul de sanatate nu trebuie sa piarda din venitul salariat net, mentinerea actualului sistem de raportare a sporurilor la salariul de baza trebuind pastrata, luand in considerare caracteristicile distincte ale sistemului sanitar”, au precizat liderii sindicali intr-o postare pe Facebook.

Articolul precedentAproape 1,4 milioane de persoane din grupele la risc au fost vaccinate cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii
Articolul următorRacealasi gripa „concureaza” pentru celulele corpului uman pe care vor sa le infecteze