Romania are un deficit de peste 2000 de medici de familie, anunta Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie

0
63

Romania are nevoie de peste 2000 de medici de familie pentru a acoperi nevoile populatiei la acest capitol, a atras atentia Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). Astfel, la nivel national, exista 424 de localitati care nu au niciun medic de familie si in care este nevoie de cate unul, potrivit raportarilor la numarul locuitorilor. Alte 1098 de localitati mai au nevoie de medici de familie pentru a asigura accesul la asistenta medicala primara, in total fiind nevoie de 1693 de medici de familie. insumand, la nivel national, sunt 1522 de localitati cu lipsa sau deficit de medici de familie, pentru rezolvarea problemei fiind necesari 2165 de medici de familie.

Cifrele au fost publicate dupa o solicitare facuta la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in urma careia FNPMF a realizat o analiza a situatiei si o harta a localitatilor in care este nevoie de medici de familie.

Medicul care a realizat analiza si harta, dr. Catalin Petrencic, spune ca cifrele sunt mai mari decat cele ale CNAS, care afirma ca deficitul de medici de familie este de 1353, in conditiile in care, la nivel national, sunt 10083 de medici familie in relatie contractuala cu CNAS (fara casa OPSNAJ).

„Ne-am dori ca impreuna sa analizam cauzele disparitiei cabinetelor de medicina de familie din aceste localitati si solutiile atat de necesare. Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie publica astazi aceasta harta, realizata prin eforturile colegului nostru, cu speranta ca peste alti patru ani situatia nu se va inrautati in continuare.

Accesul cetatenilor romani la servicii de asistenta medicala primara, asigurate prin cabinetele de medicina familiei, trebuie sa fie o prioritate pentru Romania”, precizeaza FNPMF intr-o postare pe Facebook.

Articolul precedentAproape 1,4 milioane de persoane din grupele la risc au fost vaccinate cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii
Articolul următorRacealasi gripa „concureaza” pentru celulele corpului uman pe care vor sa le infecteze