OMS va lansa un program pilot de eligibilitate a medicamentelor biosimilare pentru tratamentul cancerului

0
54

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) intentioneaza sa lanseze in acest an un program pilot ce are in vedere pre-acreditarea medicamentelor biosimilare pentru tratamentul cancerului, se arata intr-un comunicat de presa postat pe www.who.int. Acest fapt ar ajuta pacientii din tarile cu venituri mici si mijlocii sa aiba acces mai usor si continuu la tratamentele de care au nevoie, decizia fiind luata in cadrul unei intalniri de doua zile dintre reprezentantii OMS, autoritatile nationale de reglementare, industria farmaceutica, reprezentanti ai pacientilor si societatii civile si factorii politici de decizie.

in acelasi timp, OMS are in vedere si studierea optiunilor de pre-acreditare a insulinei.

in vederea pre-acreditarii, producatorii sunt invitati, in luna septembrie 2017, sa isi depuna cererile pentru versiunile biosimilare a doua medicamente din Lista principala a medicamentelor agreate de OMS, unul destinat tratarii limfomului non-Hodgkin si leucemiei limfocitare cronice, iar celalalt folosit in tratarea cancerului de san.

Dupa analizele ce urmeaza sa fie facute, daca biosimilarele depuse pentru pre-calificare vor dovedi aceeasi calitate, eficienta si siguranta pentru pacienti ca medicamentele originale, atunci OMS va lista aceste produse, facandu-le eligibile pentru achizitie. Acest lucru ar duce la o crestere a concurentei si la scaderea pretului medicamentelor, se mai arata in comunicatul de presa al OMS.

Potrivit Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), medicamentele biosimilare sunt acele medicamente biologice (ingredientul activ este produs din organisme vii, precum celule din plante sau animale, bacterii, virusuri sau drojdii) care nu mai sunt sau nu vor mai fi protejate de brevete, acestea putand fi fabricate si dezvoltate si de alte companii dupa expirarea brevetului.

Articolul precedent5.290 de cazuri de rujeola in Romania si 24 de decese confirmate pana astazi
Articolul următorGestionarea vitezei – cheia pentru salvarea de vieti omenesti