OMS: Unul din 160 de copii are o tulburare de spectru autist

0
45

Unul din 160 de copii are o tulburare de spectru autist (TSA), potrivit unui raport din 2016 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). S-a observat o crestere a prevalentei a acestei afectiuni, iar acest lucru se datoreaza multor factori de mediu si genetici. Nu s-a gasit, insa, nicio legatura intre TSA si vaccinul impotriva rujeolei , oreionului si rubeolei.

De asemenea, OMS a mai evidentiat in raport ca, totodata, nu exista nicio dovada care sa sugereze ca vreun vaccin facut in copilarie poate creste riscul de TSA.

TSA incepe in copilarie, dar tinde sa persiste pana in adolescenta sau la maturitate. De asemenea, sunt persoane diagnosticate cu TSA capabile sa duca o viata independenta si productiva, iar altele sa aiba dizabilitati severe si care sa necesite ingrijiri de-a lungul vietii. TSA impune adesea incarcatura emotionala si economica semnificative asupra persoanelor cu TSA si a familiilor lor. Mai exact, ingrijirea copiilor cu TSA severapoate fi dificila, in special in cazul in care accesul la servicii si suport sunt inadecvate nevoilor.

in acelasi raport OMS arata ca persoanele cu TSA au aceleasi probleme de sanatate care afecteaza populatia generala, dar ei pot avea nevoi specifice de ingrijire a sanatatii legate de TSA sau de alte conditii ce se suprapun celor existente.

Persoanele cu TSA pot fi mai vulnerabile la dezvoltarea unor afectiuni cronice netransmisibile din cauza factorilor de risc comportamentali, cum ar fi lipsa de activitate fizica si preferintele alimentare sarace si sunt la risc mai mare la violenta, vatamare sau abuz, se mai arata in raportul OMS.

Articolul precedentOMS: 12 moduri prin care se poate reduce riscul imbolnavirilor de cancer
Articolul următorTratamentul neuropatiei diabetice: medicul, singurul care poate stabili un plan terapeutic