Tratamentul neuropatiei diabetice: medicul, singurul care poate stabili un plan terapeutic

0
324

Neuropatia diabetica, o complicatie cronica a diabetului zaharat ce are ca principal factor de risc dezechilibrul metabolic, afecteaza peste 60% dintre persoanele cu diabet, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). in Romania, 67% dintre persoanele cu diabet se confrunta cu neuropatie diabetica.

in absenta tratamentului adecvat, cea mai severa si totodata cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat reprezinta un risc pentru sanatatea si calitatea vietii persoanei afectate. Numai printr-un diagnostic timpuriu si un tratament cronic si personalizat, administrat sub indrumarea medicului specialist, persoana cu neuropatie diabetica poate beneficia de o calitate a vietii cat mai buna.

Daca neuropatia diabetica este tinuta sub control, adica este depistata la timp si tratata corespunzator, productivitatea persoanelor cu diabet nu ar mai fi atat de afectata si riscurile complicatiilor severe (cum este piciorul diabetic) ar fi mult diminuate. intrucat neuropatia diabetica nu este curabila, tratamentul joaca un rol important in stoparea sau incetinirea progresului afectiunii, ameliorarea simptomelor si reducerea risculului de picior diabetic.

Un bun management al neuropatiei diabetice consta in mentinerea valorii glicemiei in parametri normali prin adoptarea unui stil de viata sanatos si, in functie de severitatea complicatiei, administrarea unui tratament pe baza de medicamente care au efect asupra cauzei.

„Rezultatul cercetarii Detectarea neuropatiei nediagnosticate si stabilirea impactului asupra calitatii vietii pacientilor cu diabet zaharat: studiu asupra 25.000 pacienti cu diabet zaharat in Romania a demonstrat ca mai mult de jumatate dintre pacientii cu diabet din tara noastra nu sunt constienti ca ar putea avea neuropatie diabetica. De aceea este foarte important ca, odata pus diagnosticul de diabet zaharat, pacientul sa fie supus preventiv unor investigatii pentru neuropatie diabetica. in functie de tipul de neuropatie identificat, specialistul va prescrie in mod cronic, tratamentul corespunzator. Acest pas este unul foarte important in managementul neuropatiei diabetice. Daca se va opta pentru un tratament medicamentos, urmarirea sa se va face numai sub stricta observatie a medicului curant. Tot acesta va fi si cel care va prescrie tratamentul”, a explicatconf. univ. dr. Ioan A. Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica.

Pentru ca formele de neuropatie diabetica sunt diferite, tratamentul trebuie sa fie cronic si personalizat, in functie de tipul de neuropatie diabetica de care sufera persoana afectata, iar medicul va urmari cu atentie evolutia pacientului.

in absenta unui tratament adecvat, a unei alimentatii corespunzatoare, echilibrate din punct de vedere caloric, si a unui control periodic, neuropatia diabetica devine un risc pentru viata persoanei in cauza prin complicatiile pe care le poate declansa. Cel mai adesea neuropatia diabetica se manifesta la nivelul membrelor inferioare, prin deteriorarea fibrelor nervoase pana in punctul in care pacientul isi pierdesensibilitatea periferica. in aceste conditii, depistarea la timp a unor rani sau a unor infectii instalate la nivelul membrelor inferioare este ingreunata crescand ingrijorator riscul ulceratiilor sau chiar al amputatiilor.

Desi hiperglicemia este principalul factor de risc pentru neuropatia diabetica, varsta, hipertensiunea, fumatul si dislipidemia pot contribui si ele la instalarea acestei complicatii.

Neuropatia periferica este cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica si se manifesta la nivelul picioarelor si al mainilor prin senzatie de amorteala, furnicaturi, pierderea sensibilitatii si dureri. Alte forme mai sunt neuropatia autonoma (afecteaza nervii organelor interne),neuropatia proximala (afecteaza nervii din zona coapselor, soldurilor, feselor si umerilor) si neuropatia focala (afecteaza unul singur sau un grup de nervi al ochilor, muschilor faciali, urechilor, pelvisului, pieptului sau abdomenului).

Acest articol v-a fost oferit cu sprijinul Societatii de Neuropatie Diabetica.

Articolul precedentOMS: Unul din 160 de copii are o tulburare de spectru autist
Articolul următorDecanii facultatilor din UMF Cluj-Napoca au fost validati de catre membrii Senatului