OMS: 12 moduri prin care se poate reduce riscul imbolnavirilor de cancer

0
323

Agentia Europeana de Cercetare a Cancerului din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a publicat o noua editie codului de actiuni pentru prevenirea cancerului.

in contextul numarului in crestere al cazurilor de cancer in Europa – se estimeaza ca pana in 2030 noile cazuri diagnosticate vor fi cu 30% mai multe decat acum, OMS recomanda 12 masuri pe care le poate lua fiecare dintre noi si care pot reduce riscul imbolnavirii cu cancer:

1: Nu fumati! Evitati orice forma de tutun!

2. Fara fum de tigara acasa! Sustineti politicile anti-fumat la locul de munca.

3: Luati masuri pentru a avea o greutate corporala sanatoasa.

4: Evitati sedentarismului, adoptati un stil de viata activ si limitati statul pe scaun.

5. Alegeti o alimentatie sanatoasa: consumati o cantitate crescuta de cereale integrale, leguminoase, legume si fructe. De asemenea, limitati consumul alimentelor cu un numar crescut de calorii (adica alimentele bogate in zahar sau grasimi) si evitati bauturile indulcite. Evitati consumul de carne procesata, limitati consumul de carne rosie, dar si alimentele bogate in sare.

6. Daca beti alcool, de orice tip, limitati ingestia de alcool. Evitarea consumului de alcool poate preveni cancerul!

7. Evitati expunerea pentru mult timp la soare, mai ales pentru copii. De asemenea, utilizati protectie solara.

8. Protejati-va la locul de munca impotriva substantelor cancerigene. Urmariti instructiunile de sanatate si siguranta.

9. Verificati daca sunteti expusi la radiatii de niveluri ridicate de radon in casa. Luati masuri pentru a reduce nivelul ridicat de radon.

10. Pentru femei:

Daca puteti alapta, alaptati-va copilul. Alaptarea reduce riscul de cancer mamar. De asemenea, limitati utilizarea terapiei de substitutie hormonala, care creste riscurile pentru anumite tipuri de cancer.

11. Asigurati-va ca va vaccinati copiii impotriva: hepatitei cu virus de tip B (recomandare pentru toti nou-nascutii) si papilomavirus uman (recomandare pentru fete).

12. Participati la programele de screening pentru cancer organizate pentru: cancerul intestinului (barbati si femei), cancerul de san (femei) si cancerul de col uterin (femei).

OMS estimeaza ca daca aceste recomandari ar fi respectate de catre toata lumea, aproape jumatate din decesele cauzate de cancer in Europa ar putea fi evitate.

Articolul precedentConferinta-dezbatere Pacient informat si responsabil: Noi putem… sa ne implicam. Eu pot… sa ma informez, Bucuresti
Articolul următorOMS: Unul din 160 de copii are o tulburare de spectru autist