OMS: Refuzul vaccinarii – O provocare pentru programele de imunizare

0
30

Oamenii care amana sau refuza vaccinurile pentru ei sau copiii lor reprezinta o provocare in crestere pentru tarile care vor sa reduca decalajul de imunizare, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Potrivit OMS, 1 din 5 copii mor din cauza complicatiilor datorate refuzului vaccinarii, iar 1,5 milioane de copii inca mor in fiecare an de boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Temerile legate de siguranta vaccinului pot fi cauzate de multi factori: convingerile negative formate pe baza unor mituri – de exemplu, ca vaccinarea fetelor duce la infertilitate feminina; dezinformarea; neincrederea in sistemul de sanatate; rolul pe care il au unii lideri influenti; cheltuielile ce ridica bariere geografice.

Ad in title

Uneori, neincrederea este legata si de motive ce tin de religie sau filosofie. Factorii determinanti ai neincrederii vaccinarii pot actiona atat ca bariere cat si ca promotori – de exemplu, un nivel mai ridicat de educatie nu prezice in mod necesar acceptarea imunizarii.

Chiar frica de ace poate fi un factor de refuz al vaccinarii.

OMS va emite, in septembrie 2015, un document cu privire la acest aspect global, care tinde sa ia proportii negative.

Recomandarile propuse vizeaza intelegerea consecintelor produse de refuzul vaccinarii, determinantii acestui proces si provocarile. Se sugereaza astfel ca organizatiile ar trebui sa gaseasca diferite strategii prin care se poate creste gradul de acceptare a vaccinurilor, actiuni si practici eficiente in acest sens, si sa creeze noi instrumente pentru a evalua si aborda aceasta problema globala grava de sanatate.

in Romania, rata vaccinarilor a scazut sub 80%, ceea ce ridica mari probleme privind aceast aspect, prin complicatiile grave pe care le implica, mai ales revenirea in prim-plan a unor boli eradicate candva prin vaccinare.

Articolul precedentStudiu: S-au descoperit celule hepatice regeneratoare mai potente ca hepatocitele
Articolul următorSocietatea Nationala de Medicina Familiei sustine Alianta Medicilor