Guvernul da asigurari ca salariile medicilor vor creste cu 25% de la 1 octombrie 2015

0
381

Salariile personalului medical vor creste cu 25% incepand cu luna octombrie a anului 2015, urmand aceasta crestere de 25% sa se aplice si in anii urmatori pana cand venitul actual al medicilor se va dubla, a declarat Premierul Victor Ponta conform site-ului Guvernului.

„Putem sa aplicam o crestere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Este important in textul ordonantei si, dupa aceea, in dezbaterea in parlament, ca obligatia de a continua aceasta marire graduala sa fie asumata inainte de legea bugetului, in asa fel incat in 2016 sa putem aplica urmatoarea crestere de 25% si, in acelasi fel, 25% anual pana cand se ajunge la o dublare a venitului actual, atat pentru medici, asistente si restul personalului. Deci, nu doar acesti 25% de anul acesta, ci important este sa adoptam in parlament legea prin care sa prevedem si pentru anul viitor, in asa fel incat in bugetul pe 2016 sa fie incluse urmatoarea treapta, urmatoarea crestere de 25%. Acesta priveste partea de salarizare”, a spus Victor Ponta intr-o declaratie de presa la Palatul Victoria.

Cresterea salariala a fost anuntata pe fondul nemultumirilor medicilor care amenintau cu o posibila greva generala la 1 septembrie avand in vedere actuala grila de salarizare, dar si decizia recenta a inaltei Curti de Castie si Justitie care a decis ca medicii sunt considerati functionari publici dupa legea penala, astfel, in cazul primirii unor donatii de la pacienti fiind pasibili de inchisoare.

Aceste nemultumiri au capatat o voce puternica prin Alianta Medicilor, un grup mobilizat pe o retea de socializare in urma hotararii care priveste statutul cadrelor medicale si care militeaza pentru o salarizare decenta si pentru conditii mai bune in spitalele din Romania.

Referitor la problema care vizeaza statutul medicilor, Victor Ponta, a mai declarat ca „Medicii nu mai sunt functionari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, care i-a scos pe medici din sistemul functionarilor publici. Legea a fost, de altfel, aprobata de catre parlament. (a€¦) contributiile suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca pentru medic, pentru asistent, pentru cei care l-au tratat, sa fie dupa incheierea actului medical, nu la inceput, ca de fapt e o conditionare daca e la inceput, si trei – sa fie declarate, in asa fel incat, evident, sa fie si fiscalizate. Cu aceste trei conditii cumulative sa nu mai implice raspunderea penala a medicului sau a asistentului sau al oricarui reprezentant al sistemului sanitar”, se arata pe site-ul Guvernului.

Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii facuse un apel la Palatul Parlamentului inca din luna iunie privind aceste aspecte, insa nu s-a intamplat nimic.

„Am facut in iunie un apel la Parlament cu privire la o initiativa legislativa, parlamentarii au semnat-o atunci, apoi au amanat-o in iulie, au uitat sa o mai treaca in Camera Deputatilor. (…) Din punctul meu de vedere, dreptul pacientului de a-si arata recunostinta exista si nu trebuie sa ne prefacem ca nu este asa. Trebuie sa dam ipocrizia la o parte si trebuie sa reglementam acest lucru. Nu poate exista absolut nimic in secolul nostru fara o chitanta. Pentru medici, nu asta este problema lor. Medicii cer de fapt, decenta in salarizare, ceea ce incercam sa oferim si o reglare foarte clara a statutului. Ei cer aceste reguli foarte stricte si foarte aplicabile”, a declarat acesta, conform aceleiasi surse.

Articolul precedentStudiu: S-au descoperit celule hepatice regeneratoare mai potente ca hepatocitele
Articolul următorSocietatea Nationala de Medicina Familiei sustine Alianta Medicilor