Studiu: S-au descoperit celule hepatice regeneratoare mai potente ca hepatocitele

0
357

Celulele nou descoperite sunt mai bune la regenerarea tesutului decat celulele hepatice normale, cunoscute sub numele de hepatocite, conform unui studiu de catre cercetatorii de la Universitatea din California, se arata intr-un comunicat de presa.

Anterior, cercetatorii au crezut ca un grup de celule stem adulte, cunoscute sub numele de celule ovale, responsabile pentru proprietatile de regenerare a ficatului, de fapt se dezvolta in ductele biliare.

Cercetatorii de la Universitatea din California-San Diego, Statele Unite ale Americii, au aratat ca hepatocitele hibride periportale sunt in spatele acestui proces de regenerare a ficatului.

Potrivit autorului principal al studiului, hepatocitele hibride periportale reprezinta nu numai cel mai eficient mod de a repara un ficat bolnav, dar si cel mai sigur mod de a preveni transplantul de celule si tesut hepatic in caz de insuficienta hepatica.

Pentru acest studiu, cercetatorii au examinat celulele hepatice implicate in regenerarea tesutului in urma prejudiciului cauzat de expunerea la o toxina, numita tetraclorura de carbon. Ei au descoperit prezenta unor hepatocite hibride periportale in triada portala.

Dupa leziunile hepatice cronice, aceste celule unice prolifereaza intens si umplu tesutul hepatic. in timp ce ele sunt similare in multe moduri cu hepatocitele normale, aceste hepatocite hibride periportale exprima un nivel scazut de culturi celulare specifice pe conductul biliar.

Cercetatorii explica ca desi hepatocitele hibride periportale nu sunt celulele stem, pana in prezent par a fi cele mai eficiente in salvarea unui ficat bolnav chiar in caz de esec complet.

Articolul precedentCardul national de sanatate va fi obligatoriu incepand cu 1 septembrie 2015
Articolul următorGuvernul da asigurari ca salariile medicilor vor creste cu 25% de la 1 octombrie 2015