OMS: Mii de nou-nascuti mor, zilnic, in pofida reducerii mortalitatii in randul copiilor sub cinci ani

0
52

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca, anul trecut, zilnic, 15 mii de copii au murit inainte de a implini 5 ani, iar sapte mii dintre acestia si-au pierdut viata in primele 28 de zile de la nastere.

Daca aceasta tendinta se pastreaza, pana in anul 2030, 30 de milioane de nou-nascuti vor muri in primele 28 de zile de viata, avertizeaza institutia.

Potrivit OMS, chiar daca, in 2016, rata decesului in randul copiilor de pana in cinci ani a fost considerabil mai mica decat in anul 2000, proportia deceselor din aceasta categoria a crescut de la 41 la 46%.

Institutia atrage atentia ca, in lipsa unor masuri care sa stopeze fenomenul, pana in 2030, 60 de milioane de copii vor muri inainte de a implini cinci ani, iar jumatate dintre acestia vor fi nou-nascuti.

Cele mai multe decese in randul nou-nascutilor se inregistreaza in Asia de Sud (39%) si in Africa Subsahariana, regiunea aflata la sud de desertul Sahara (38%), arata un raport publicat de OMS. Potrivit datelor, alte cinci state sunt responsabile pentru jumatate dintre aceste decese: India, Pakistan, Nigeria, Republica Democrata Congo si Etiopia.

Potrivit raportului, multe vieti ar putea fi salvate prin reducerea inechitatii globale. Specialistii sustin ca, daca in toate statele s-ar fi inregistrat o rata medie a mortalitatii asemanatoare celei din statele puternic dezvoltate, 87% dintre decesele infantile ar fi putut fi evitate, iar, in 2016, ar fi putut fi salvate vietile a 5 milioane de copii.

„Este inadmisibil ca, in anul 2017, sapte mii de nou-nascuti sa moara zilnic, iar sarcina si nasterea sa puna in continuare in pericol viata femeilor”, spune Tim Evans, directorul executiv al Departamentului de Sanatate si Nutritie, din cadrul Bancii Mondiale.

Potrivit acestuia, fenomenul ar putea fi redus daca orice mama ar avea acces la servicii de sanatate si ingrijiri medicale de inalta calitate.

Potrivit OMS, pneumonia si diareea sunt principalele cauze ale mortalitatii in randul copiilor de pana in 5 ani, in timp ce 30% dintre decesele nou-nascutilor sunt cauzate de complicatii prenatale sau aparute in timpul nasterii. De asemenea, pe langa cele 5.6 milioane de decese inregistrate in randul copiilor sub 5 ani, anual, 2.6 milioane de bebelusi se nasc morti.

Anul trecut, in Romania, rata mortalitatii infantile a fost de 7,6 decese la 1.000 nascuti-vii, de peste doua ori mai mare fata de media UE, de 3,6 / 1.000 nascuti-vii.

Articolul precedentNoutatile in domeniul neuropatiei diabetice, dezbatute la al V-lea Congres National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic
Articolul următorTop 3 beneficii ale ceaiului verde in lupta cu cancerul