Stresul poate afecta sistemului digestiv in aceeasi masura ca mancarea nesanatoasa

0
86

Un studiu realizat recent arata ca stresul poate fi la fel de daunator corpului ca dieta nesanatoasa. Potrivit cercetatorilor, in conditii de stres, flora intestinala a suferit modificari similare celor produse de dietele bogate in grasimi.

Oamenii de stiinta de la o universitate din China au descoperit ca flora intestinala a soarecilor expusi la stres a suferit modficari asemanatoare celor expusi dietelor bogate in grasimi.

„Stresul poate fi daunator in numeroase moduri, insa cercetarea noastra asociaza stresul modificarilor de flora intestinala intalnite la femei. Uneori, tindem sa credem ca stresul este un fenomen pur psihologic, insa el cauzeaza schimbari fizice specifice „, explica coordonatoarea studiului, Laura Bridgewater, profesor in microbiologie si biologie moleculara.

Pentru realizarea studiului, echipa de cercetatori a folosit soareci in varsta de 8 saptamani. Jumatate dintre masculi si femele au fost suspusi unor diete bogate in grasimi. Dupa 16 saptamani, timp de 18 zile, toti cobaii au fost expusi unui nivel de stres moderat.

in urma cercetarii, ei au descoperit diferente semnificative intre masculi si femele: Masculii care au urmat o dieta bogata in grasimi au prezentat un grad mai ridicat de anxietate decat femelele din aceeasi categorie. De asemenea, ei au manifestat un raspuns mai scazut la stres.

Cu toate acestea, doar la femelele expuse stresului au fost observate schimbari ale florei intestinale asemanatoare celor prezente la femelele suspuse unei diete bogate in grasimi.

Desi studiul a fost facut doar pe animale, cercetatorii cred ca efectele ar putea fi asemanatoare si in cazul oamenilor.

„in societate, numarul femeilor care sufera de anxietate si depresie este mai ridicat decat cel al barbatilor. Acest studiu arata ca sursa posibila a acestor discrepante ar putea fi felul in care flora intestinala a femeilor si barbatilor reactioneaza la stres”, explica Laura Bridgewater.

Studiul a fost publicat in revista Nature Scientific Reports.

Articolul precedentNoutatile in domeniul neuropatiei diabetice, dezbatute la al V-lea Congres National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic
Articolul următorTop 3 beneficii ale ceaiului verde in lupta cu cancerul