OMS: Infectia cu HIV in Europa. Pacientii seropozitivi ajung la medic in stadii avansate, cu multiple insuficiente de organ.

0
45

Problematica pacientilor cu virusul imunodeficientei umane (HIV) este una complexa ce include atat corpul medical cat si pacientii. Lipsa de informare si de constientizare a acestei afectiuni cronice are un impact important asupra societatii, prin prisma costurilor foarte mari implicate, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Accesul scazut la unitatile medicale pentru testare si consiliere pentru orice individ cu HIV arata de fapt ca nu se cunoaste status-ul privindinfectia HIV. Un alt aspect este legat de initierea tarzie a unui tratament antiretroviral, ce include foarte multe medicamente imunosupresoare. Mai exact, pacientii seropozitivi se adreseaza in stadii avansate ale bolii, cand deja sunt instalate multiple insuficiente de organ, iar din acest motiv morbiditatea si mortalitatea cresc foarte mult, potrivit OMS.

De asemenea, accesul la terapia antiretrovirala de salvare este inadecvat in numeroase tari europene. Drept urmare, pacientii care au nevoie de terapie antiretrovirala de cele mai multe ori nu-l primesc. in plus, aceasta situatie are loc si din teama de discriminare si stigmatizare cu care acesti pacienti se intalnesc frecvent. OMS precizeaza ca in Europa Centrala si de Est doar 19% din totalul persoanelor estimate a fi diagnosticate cu HIV au primit o terapie antiretrovirala in 2014.

in Europa de Est situatia este una diferita, data fiind si incidenta crescuta a pacientilor cu tuberculoza. in acest fel, co-infectia HIV si a bacilului Koch creste numarul de decese. in acelasi timp, HIV creste incidenta cazurilor de tuberculoza – imunitatea pacientilor este scazuta, iar frecventa infectiilor este crescuta-, mai arata OMS.

O alta co-infectie in cazul pacientilor cu HIV este cea cu virusurile hepatice cronice – in special cu virus hepatitic de tip C(VHC). Astfel, OMSprecizeaza ca trei sferturi din totalul de pacienti din Europa care au HIV prezinta si infectie VHC.

in 2015, OMS raporta ca in Europa de Est cresterea numarului pacientilor infectati cu HIV se datoreaza raporturilor sexuale neprotejate – heterosexualilor. De asemenea, raportarile mai arata ca doua din trei cazuri noi de infectare cu HIV se inregistreaza printre nativii europeni, in timp ce persoanele de origine straina, inclusiv migrantii, reprezinta doar o treime din cazurile noi diagnosticate cu HIV.

Articolul precedentUNOPA a lansat un proiect pentru respectarea dreptului la viata si la sanatate ale persoanelor seropozitive din Romania
Articolul următorImplicatiile cancerului la femei, in prim-plan la conferinta „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”, Iasi