UNOPA a lansat un proiect pentru respectarea dreptului la viata si la sanatate ale persoanelor seropozitive din Romania

0
61

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a lansat proiectul „Prin ochii mei” destinat respectarii dreptului la viata si la sanatate ale persoanelor seropozitive din Romania, potrivit unui comunicat de presa al organizatiei.

Proiectul are ca activitate principala evaluarea accesului la tratament pentru persoanele seropozitive din Romania, precum si realizarea demersurilor pentru ca tratamentul sa fie continuu, sa se previna intreruperile de tratament antiretroviral. UNOPA atrage atentia ca in ultimii ani au fost multe intreruperi ale tratamentului. Anul 2016 a inceput cu probleme pentru pacientii seropozitivi din Constanta, care au raportat probleme in aprovizionarea spitalelor cu tratamentul necesar acestor pacienti cronici, probleme legate de preturile medicamentelor din Romania, exportul paralel, dar si introducerea achizitiei centralizate.

„Am scris acest proiect pentru a ne fi un ajutor important in lupta noastra de zi de zi pentru ca pacientii care traiesc cu HIV in Romania sa fie bine ingrijiti si sa aiba acces continuu la medicamentele necesare. Cu ajutorul proiectului vom realiza un raport al situatiei tratamentului antiretroviral in Romania ultimilor ani, vom trage concluzii si vom merge la autoritati cu propuneri concrete de eficientizare si imbunatatire a sistemului de ingrijiri si tratament pentru persoanele seropozitive”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Acest Proiect doreste sa realizeze o informare a persoanelor seropozitive prin Conferinte de presa „Persoana seropozitiva, o prioritate locala” localizate in judete in care nu exista asociatii de pacienti, sa asigure un sprijin real prin constituirea a doua asociatii de persoane seropozitive. in plus, UNOPA doreste si informarea populatiei generale cu privire la drepturile persoanelor seropozitive.

Articolul precedentStudiu: in Romania, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburari de respiratie in timpul somnului
Articolul următorOMS: Infectia cu HIV in Europa. Pacientii seropozitivi ajung la medic in stadii avansate, cu multiple insuficiente de organ.