Implicatiile cancerului la femei, in prim-plan la conferinta „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”, Iasi

0
332

Cancerul reprezinta una dintre principalele cauze de mortalitate in randul femeilor din Romania. 20.200 de femei si-au pierdut viata din cauza cancerului in tara noastra potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii din raportul Cancer Country Profiles 2014.

Una dintre problemele in ceea ce priveste afectiunile oncologice o reprezinta diagnosticarea in stadii avansate. 1 din 5 femei afla ca are cancer mamar atunci cand boala este deja in stadiul II sau III, arata studiul OncoMonitor 2014, in timp ce majoritatea cazurilor de cancer de ovar sunt depistate in stadii avansate.

in acest context, specialisti cu experienta in oncologie si in arii medicale conexe au dezbatut la Iasi problematica afectiunilor oncologice la femeile din Romania in cadrul conferintei-dezbatere „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”.

Concentrandu-se cu precadere asupra cancerului de san, prin prisma incidentei si mortalitatii ridicate, si a cancerului de ovar, considerat a fi o boala „rara”, medicii prezenti au atras atentia asupra importantei preventiei, a depistarii cancerului in faze incipiente, a diagnosticarii precise, precum si a abordarii personalizate a pacientei cu cancer.

Daca in ceea ce priveste cancerul de san si de col uterin, screeningul functioneaza, in cazul cancerului de ovar nu exista un screening eficient, au precizat specialistii. O alta problema legata de aceasta afectiune o reprezinta scaderea varstei la diagnostic. Potrivit medicilor ieseni, daca pana nu de mult varsta la care se depista cancerul de ovar era de 50-60 de ani, in prezent exista cazuri si la femei sub de 30 ani.

Astfel, a fost subliniata nevoia informarii si educatiei populatie, inca de la varste fragede, ca masura de prevenire a afectiunilor oncologice.

Pe de alta parte, in managementul eficient al afectiunilor oncologice, terapiile tintite, personalizate, devin tot mai importante. in acest sens, diagnosticul molecular, precis, joaca un rol foarte important, au explicat specialistii.

Complementar tratamentului, suportul psihologic, din partea unui specialist este absolut necesar, tinand cont de impactul pe care il are cancerul, atat la nivel fizic, cat si la nivel psihologic, au mai spus invitatii, in cadrul conferintei desfasurate la Iasi.

„Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia” s-au desfasurat concomitent in patru orase din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, unde specialisti cu experienta vasta in Oncologie si in arii de practica medicala conexe, alaturi de reprezentante ale societatii civile si ale asociatiilor de pacienti din sfera Oncologiei aduc in prim-plan importanta preventiei, a diagnosticului precoce si precis, precum si a abordarii personalizate in ingrijirea femeilor cu cancer.

Evenimentele, denumite generic ONCOForum, fac parte din campania „REprimeste viata in dar”, care isi propune furnizarea de informatii de interes general referitoare la problematica afectiunilor oncologice, cu mesaje venite din partea profesionistilor in domeniul sanatatii, atat pentru pacienti, cat si pentru publicul larg.

*Evenimentele au fost organizate cu sprijinul AstraZeneca in cadrul campaniei „REprimeste viata in dar”.

Management evenimente: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical.

Articolul precedentOMS: Infectia cu HIV in Europa. Pacientii seropozitivi ajung la medic in stadii avansate, cu multiple insuficiente de organ.
Articolul următorProgramul „Mama si Copilul”: Ministerul Sanatatii aloca 33 de milioane de lei pentru achizitionarea a 597 de incubatoare