Preventie, diagnostic precis, abordare personalizata: armele principale in optimizarea rezultatelor in afectiunile oncologice

0
152

in Romania 1 din 5 femei afla ca are cancer mamar atunci cand boala este deja in stadiul II sau III1. in ceea ce priveste cancerul ovarian, in majoritatea cazurilordiagnosticarea se face intr-un stadiu avansat al maladiei2. Statisticile arata ca doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian au sansa de a supravietui 5 ani de la momentul diagnosticului, comparativ cu pana la 89% dintre pacientele diagnosticate cu cancer de san3.

Descoperite la timp, atat in cancerele de san cat si in cele de ovar se poate interveni mai eficient, sansele de supravietuire sunt mai mari, iar impactul pe care il au asupra calitatii vietii femeilor afectate, mai redus.

Rata de supravietuire poate ajunge la 80-90% in cazul cancerului de san4, respectiv 93% in cancerul de ovar, daca boala estediagnosticata in stadiul I5.

Efectuarea controalelor medicale periodic si informarea constanta sunt masuri pe care fiecare femeie ar trebui sa le ia pentru a-si proteja sanatatea si pentru a depista eventuale afectiuni in stadii incipiente, potrivit specialistilor.

Aducand in prim-plan sanatatea femeilor, conferinta tip dezbatere „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia” isi propune, in contextul Zilei Internationale a Femeii, sa ofere un aport informational femeilor din Romania, cu privire la combaterea cancerului de san si de ovar.

Alaturi de adoptarea unor masuri de preventie si intensificarea eforturilor pentru a depista maladia in faze incipiente, progresul in ceea ce priveste diagnosticul precis si inovatia terapeutica sunt extrem de importante in lupta impotriva cancerului. Astfel, pe langadiagnosticarea precoce, accesul pacientelor la tratamente eficiente poate insemna un pas in plus catre atingerea obiectivelor finale: cresterea RATEI DE SUPRAVIEȚUIRE si o iMBUNĂTĂȚIRE A CALITĂȚII VIEȚII.

Aproximativ 17% din totalul deceselor provocate de cancere la populatia feminina din Romania sunt asociate cancerului mamar, dupa cum arata Organizatia Mondiala a Sanatatii6 intr-un raport din care mai reiese si ca, in tara noastra, au fost inregistrate 8981 de cazuri noi de cancer de san, 1850 de cazuri noi de cancer ovarian si 4343 de cancer cervical, doar in anul 2014.

Specialistii in sanatate de la Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza necesitatea ca orice femeie, indiferent unde ar trai, sa aiba acces la servicii de ingrijire de calitate, care sa ii asigure supravietuirea in lupta cu cancerul7.

„Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia” se desfasoara concomitent in patru orase din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, unde specialisti cu experienta vasta in Oncologie si in arii de practica medicala conexe, alaturi de reprezentante ale societatii civile si ale asociatiilor de pacienti din sfera Oncologiei aduc in prim-plan importanta preventiei, a diagnosticului precoce si precis, precum si a abordarii personalizate in ingrijirea femeilor cu cancer.

1Sursa: http://www.gfk.com/ro/insights/press-release/cancerul-diagnosticat-de-obicei-in-stadii-avansate/

2,3,5Sursa: http://ovariancancerday.org/en/about-ovarian/

4,7Sursa:http://www.who.int/mediacentre/commentaries/breast-cancer-awareness/en/

6Sursa: http://www.who.int/cancer/country-profiles/rou_en.pdf?ua=1

Evenimentele, denumite generic ONCOForum,fac parte din campania „REprimeste viata in dar”, care isi propune furnizarea de informatii de interes general referitoare la problematica afectiunilor oncologice, cu mesaje venite din partea profesionistilor in domeniul sanatatii, atat pentru pacienti, cat si pentru publicul larg.

*Evenimentele sunt organizate cu sprijinul AstraZeneca in cadrul campaniei „REprimeste viata in dar”.

Management evenimente: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical.

Articolul precedentOMS: Infectia cu HIV in Europa. Pacientii seropozitivi ajung la medic in stadii avansate, cu multiple insuficiente de organ.
Articolul următorProgramul „Mama si Copilul”: Ministerul Sanatatii aloca 33 de milioane de lei pentru achizitionarea a 597 de incubatoare