OMS: Imbatranirea sanatoasa necesita o abordare corecta de-a lungul intregii vietii

0
63

Primul raport pe tema imbatranirii populatiei publicat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii indica faptul ca pentru un proces de imbatranire sanatoasa trebuie luate masuri cat mai devreme de-a lungul anilor, in ceea ce priveste stilul de viata.

Mesajele transmise de catre OMS pe aceasta cale sustin o abordare preventiva cat mai timpurie pentru a maximiza capacitatea functionala si pentru a evita sau intarzia instalarea bolilor netransmisibile.

Potrivit organizatiei internationale, capacitatea de a functiona optim a unei persoane, in special dupa o afectiune netransmisibila a fost identificata depinde de mediile in care traiesc, de cat sprijin ofera si de o gestionare eficienta a bolilor cronice netransmisibile.

Cele mai comune afectiuni asociate cu imbatranirea sunt: pierderea auzului, cataracta, durerile de spate si de gat, osteoartrita, BPOC, diabet, depresia sau dementa. Totodata, in timpul evolutiei procesului de imbatranire, este mai probabil ca o persoana sa prezinte un cumul de afectiuni.

De aceea, adoptarea unui stil de viata corespunzator este o preconditie pentru o imbatranire sanatoasa.

Conform OMS, in urmatorii 35 de ani proportia populatiei globale cu varste peste 60 de ani aproape se va dubla – de la 12% la 22%.

Articolul precedentA IV-a Conferinta Managementul Bolilor Pulmonare: Ziua 2
Articolul următorAsociatia Romana de Educatie in Diabet subliniaza importanta educatiei in diabet cu prilejul Zilei Mondiale a Educatiei