OMS: Fumatorii prezinta un risc semnificativ mai mare decat nefumatorii de complicatii post-chirurgicale

0
462

Fumatorii prezinta un risc semnificativ mai mare decat nefumatorii de complicatii post-chirurgicale, inclusiv probleme legate de functionarea inimii si plamanilor, infectii si vindecare mai lenta a plagilor chirurgicale. Este semnalul de alarma tras de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

OMS are, insa, si o veste buna. Fumatorii care renunta cu aproximativ patru saptamani sau mai mult inainte de operatie au un risc mai scazut de complicatii si rezultate mai bune la sase luni dupa. Mai mult decat atat, pacientii care renunta la tutun sunt mai putin expusi la riscul de complicatii legate de anestezie decat cei care nu renunta.

Un studiu nou condus de OMS, Universitatea Newcastle (Australia) si Federatia Mondiala a Societatilor Anestezistilor (World Federation of Societies of Anaesthesiologists, WFSA), arata ca fiecare saptamana fara tutun dupa primele patru de la renuntare imbunatateste rezultatele privind sanatatea cu 19%, datorita imbunatatirii circulatiei sanguine in corp, catre organele principale.

”Raportul ofera dovezi ca exista avantaje in amanarea interventiilor chirurgicale minore sau care nu sunt urgente, pentru a le oferi pacientilor ocazia de a renunta la fumat, ceea ce duce la un rezultat mai bun”, a explicat dr. Vinayak Prasad, seful unitatii ”No Tobacco” din cadrul OMS.

Nicotina si monoxidul de carbon, ambele prezente in tigari, pot scadea nivelul de oxigen si pot creste semnificativ riscul de complicatii cardiace dupa o interventie chirurgicala.

De asemenea, fumatul afecteaza plamanii, facand dificila trecerea unui volum suficient de aer, ceea ce creste riscul de complicatii post-chirurgicale la nivelul plamanilor.

in plus, fumatul afecteaza sistemul imunitar al unui pacient si poate intarzia vindecarea, crescand riscul de infectie. Fumatul unei singure tigari scade capacitatea organismului de a furniza nutrientii necesari pentru vindecare dupa o interventie chirurgicala.

Articolul precedentPacientele oncologice vor putea beneficia de decontarea interventiei chirurgicale de simetrizare a glandei mamare reconstruite
Articolul următorChiar sunt visele proiecţii ale dorinţelor şi temerilor noastre ascunse?