OMS: Epilepsia afecteaza aproximativ 50 de milioane oameni in intreaga lume

0
58

Epilepsia este o afectiune neurologica cronica ce afecteaza aproximativ 50 de milioane de oameni in intreaga lume, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). in fiecare an se diagnosticheaza aproximativ 2.4 milioane de oameni cu aceasta tulburare.

in acest context, in 25 Martie, OMS marcheaza Ziua Mondiala a Epilepsiei (Purple Day), prin care au loc multe evenimente de informare cu scopul de a sublinia ca epilepsia are un impact atat asupra pacientului cat si asupra familiei.

De retinut: epilepsia nu este contagioasa! Crizele epileptice sunt repetitive si spontane. Criza epileptica reprezinta un episod brusc, stereotip de manifestare motorie, senzitiva, senzoriala, comportamentala, insotita sau nu de modificarea starii de constienta, ce are loc prin activarea brusca, neprovocata a unor populatii neuronale. Crizele epileptice dureaza de la cateva secunde pana la cateva minute.

OMS considera ca epilepsia este o problema majora de sanatate publica. De exemplu, in 2012, la nivel mondial, epilepsia a fost responsabila de aproximativ de 20,6 milioane de ani de viata pierduti prin incapacitate de munca. Astfel, epilepsia are implicatii economice semnificative in ceea ce priveste nevoile de sanatate, printre care moartea prematura si pierderea productivitatii muncii.

Articolul precedentOMS: Tuberculoza este responsabila de imbolnavirea a peste 9.5 milioane de oameni in intreaga lume
Articolul următorOMS: Anual, aproximativ 357 milioane de oameni din intreaga lume sunt diagnosticati cu infectii cu transmitere sexuala