OMS: Anual, aproximativ 357 milioane de oameni din intreaga lume sunt diagnosticati cu infectii cu transmitere sexuala

0
64

Infectiile cu transmitere sexuala (ITS) au un impact major atat asupra persoanei sau persoanelor implicate, cat si asupra societatii. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), anual sunt descoperite 357 de milioane de persoane cu una din cele mai frecvente ITS: chlamidioza,gonoree, sifilis sau trichomoniaza.

Consecintele ITS nu se refera strict la sanatatea fizica, ci si la status-urile psihologic si social ale celor infectati. Daca nu se trateaza, atat chlamidioza cat si gonoreea pot conduce la Boala Inflamatorie Pelvina (BIP), care are efecte importante pentru organele reproductive feminine, care pot determina sarcini ectopice (extrauterine), dar si infertilitate.

Exista mai multe moduri de transmitere a infectiilor sexuale – pe langa contactul sexual neprotejat. Astfel, mai multe ITS se transmit de la mama la fat in cursul sarcinii si nasterii. De exemplu, sifilisul poate determina aproximativ 305.000 de decese fetale si neonatale in fiecare an, dar pentru 215.000 de nou-nascuti poate implica moartea prin prematuritate, prin greutatea mica la nastere sau prin alte boli congenitale cu impact letal.

Un alt aspect la care se refera sanatatea reproductiva il constituie impactul pe care il au infectiile in patologia oncologica – si implicit acest ciclu vicios. Astfel, potrivit OMS, infectia cu Virus Papilloma Uman cauzeaza anual la femei peste 500.000 de cazuri de cancer de col uterin, din care peste 250.000 de decese.

De asemenea, ITS pot creste riscul de a dezvolta si infectia cu HIV. Mai precis, persoanele cu HIV pot transmite mai repede Virusul Imunodeficientei Umane daca sunt infectati si cu o ITS.

in ultimii ani, tot mai frecvent apar tulpinile de gonoree rezistente la mai multe antibiotice. Datele OMS confirma ca aceste tulpini apar din ce in ce mai des – ca sunt comune. Aceasta, din punct de vedere al sanatatii reproductive reprezinta o alta problema de sanatate publica, prin impactul preventiei infertilitatii femeilor.

Promovarea comportamentelor sanatoase sexuale, inclusiv folosirea unor mijloace de contraceptie precum prezervativul si educatia sexuala in randul adolescentilor sunt masuri minime si necesare pentru prevenirea ITS, spune OMS.

Articolul precedentOMS: Epilepsia afecteaza aproximativ 50 de milioane oameni in intreaga lume
Articolul următorOMS: Mai mult de 1 milion de persoane in intreaga lume dobandesc in fiecare zi o infectie cu transmitere sexuala