OMS: Mai mult de 1 milion de persoane in intreaga lume dobandesc in fiecare zi o infectie cu transmitere sexuala

0
95

Exista mai mult de 30 de bacterii, virusuri sau paraziti responsabile de infectiile cu transmitere sexuala (ITS). Dintre infectiile cu transmitere sexuala patru infectii sunt considerate vindecabile (sifilis, gonoree, chlamidioza si thrichomoniaza), iar alte patru sunt incurabile (hepatita B, herpesul genital, HIV si virusul Papilloma uman sau HPV).

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) precizeaza ca mai mult de 1 milion de persoane in intreaga lume dobandesc in fiecare zi ITS.

Datele OMS arata ca anual 131 de milioane de persoane sunt infectate cu Chlamydia thrachomatis (chlamidioza), 78 de milioane sunt diagnosticate cu Neisseria gonorrhoeae (gonoree), iar 5.6 milioane de persoane dezvolta sifilis. De asemenea, OMS precizeaza ca 143 de milioane de persoane sunt diagnosticate de trichomoniaza, iar mai mult de 500 de milioane de oameni din intreaga lume prezinta o infectie genitala cauzata de virusul herpes simplex (VHS).

Printre consecintele pe care le implica aceste infectii cu transmitere sexuala se numara: cresterea riscului de a dezvolta HIV la persoanele care prezinta sifilis sau herpes genital, iar transmiterea de la mama la copil a infectiei poate duce la nasterea unui copil mort, la deces neonatal, la nasterea nou-nascutului cu greutate mica si la copii prematuri, sepsis, pneumonie, conjunctivita neonatala sau deformari congenitale.

Prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala necesita o implicare mai mare atat in educatia sexuala a adolescentilor (inclusiv sa se promoveze utilizarea prezervativelor pentru actul sexual sigur), a persoanelor care au orientare gay, dar si a celor care isi administreaza droguri. De asemenea, discutiile trebuie sa imbunatateasca capacitatea de recunoastere a simptomelor pe care infectiile cu transmitere sexuala le au. O alta masura de prevenire importanta o reprezinta sublinierea rolului partenerului – prin implicarea activa a acestuia in tratamentul ITS, dar si a contactilor acestuia!

Din pacate, OMS constata ca la nivel global exista o lipsa acuta de informatii, de constientizare a acestor infectii si implicatiile lor, o lipsa de experienta si implicare a cadrelor medicale in educatia sexuala. O alta problema pe care OMS o noteaza o reprezinta stigmatizarea cu care persoanele diagnosticate cu ITS o suporta – inca exista bariere care impiedica aceste metode de preventie sa fie eficiente.

Pentru doua ITS exista vaccinuri, respectiv hepatita B si infectia cu HPV. Prin aceste vaccinuri se realizeaza o preventie eficienta. De exemplu, vaccinul impotriva hepatitei B ce e inclus in programele de imunizare a copiilor din peste 93% din tarile in care OMS actioneaza, s-au evitat 1.3 milioane de decese cauzate de bolile cronice hepatice si cancer hepatic. in ceea ce priveste vaccinarea anti-HPV, exista 65 de tari care au inclus-o in programele nationale de vaccinare. OMS atrage atentia ca in urmatorii ani, daca s-ar asigura o acoperire vaccinala de 70% cu vaccin anti-HPV, atunci prin imunizarea anti-HPV s-ar evita patru milioane de decese in randul femeilor din tarile aflate in curs de dezvoltare.

De asemenea, vaccinurile contra HIV, chlamydia, gonorrhoeae, sifilis si trichomoniaza sunt in lucru.

La ora actuala, OMS dezvolta trei programe pentru perioada 2016-2021 privind hepatitele virale, HIV si ITS.

Articolul precedentOMS: Anual, aproximativ 357 milioane de oameni din intreaga lume sunt diagnosticati cu infectii cu transmitere sexuala
Articolul următorLocurile neocupate la examenul de rezidentiat, scoase la concurs in 22 mai 2016. Examenul va avea loc la UMF Targu Mures