Dr. Alexandru Grigorescu: Ingrijirile paliative in oncologie nu trebuie asociate cu stadiile finale ale bolii

0
70

ingrijirea pacientului oncologic presupune, pe langa mijloacele terapeutice traditionale – chimioterapie, chirurgie, radioterapie si ingrijirea paliativa, o componenta cu rol major in imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

Dr. Alexandru Grigorescu, Presedinte executiv al Societatii Nationale de Oncologie Medicala din Romania explica, de asemenea, ca ingrijirile paliative trebuie sa debuteze inca din momentul diagnosticului si sa faca parte din planul terapeutic.

„ingrijirile paliative, la bolnavii oncologici sunt ingrijiri care de asemenea nu trateaza cauza bolii. Se refera mai mult la calitatea vietii pacientilor. Conceptia actuala este ca ele (ingrijirile paliative, n.r. ) trebuie sa debuteze aproape de diagnostic, dupa stabilirea diagnosticului de cancer. (…) Pentru ca acesta este un punct important al ingrijirii paliative: stabilirea unui plan terapeutic pe un termen mediu, pe un termen indelungat. (…) (ingrijirile paliative, n.r.) ar trebui integrate in cadrul interdisciplinaritatii consultului oncologic. Trebuie integrat si specialistul in ingrijirile paliative. Noi nu avem specialisti, avem competenti. Avem o competenta in ingrijiri paliative care se obtine printr-un curs, un examen postuniversitar”, explica Dr. Alexandru Grigorescu.

in acest context, specialistul subliniaza ca ingrijirile paliative nu se refera la pacientii aflati in faza terminala. De asemenea, aceste ingrijiri implica si familia.

„Toata lumea are parerea ca aceste ingrijiri de adreseaza pacientilor aflati in faza terminala. Nu, ele se adreseaza tuturor pacientilor. Pentru ca ele trateaza in mod holistic persoana. Adica la toate necesitatile ei: psihologice, in primul rand, simptomele fizice, nevoile spirituale, nevoile sociale, nevoile materiale. si, de asemenea, familia este luata in considerare atunci cand se stabileste un plan terapeutic. (…) Specialistii in paliatie spun ca niciodata nu trebuie sa spui ca <<nu se mai poate face nimic.>> Cat pacientul traieste poti sa il ajuti cu ceva. Sigur ca poate nu poti sa-i prelungesti viata, ca una dintre componentele definitorii ale paliatiei este ca nu se refera la prelungirea vietii, ci la confortul vietii pe care o mai ai de trait. (…) Hospice-urile sunt unitati de ingrijire de cele mai multe ori private, care ingrijesc pacientii in stare terminala. Decesul este semnalat de anumite simptome, care indica o astfel de evolutie. si atunci pacientul poate sa beneficieze de ingrijiri de hospice.”, a mai indicat Dr. Alexandru Grigorescu.

in ceea ce priveste nevoile pacientilor din punctul de vedere al acordarii ingrijirilor de paliatie, la noi in tara acoperirea este deficitara, desi sunt cateva centre de paliatie chiar si in unele orase mici (Medias, Targoviste), pe langa cele existente in centrele mari, unde functioneaza institutute oncologice.

„Sigur nu acopera nevoile. Deci sunt multi pacienti care vin (la Institutul Oncologic Bucuresti, n.r.) din Giurgiu, Ialomita, Teleorman, chiar si Constanta”, a adaugat Dr. Alexandru Grigorescu.

O alta problema este legata de utilizarea morfinei, in conditiile in care durerea este cel mai frecvent simptom al pacientilor cu cancer. Specialistul atrage astfel atentia ca in Romania, se folosesc cele mai mici cantitati de morfina. Motivele ar fi multiple: pe de-o parte perceptia gresita fata de administrarea morfinei, legislatia actuala sau lipsa accesului la intreaga gama de preparate de morfina.

„Din cate stiu, suntem tara din Europa cu cea mai mica cantitate de morfina utilizata. Pentru ca a fost educatia asta pe vremuri ca morfina e un drog si era controlata de politie. Pe vremea comunismului, era foarte greu sa scrii <<morfina>> si aceasta a ramas asa poate in subconstient sau nu stiu. E adevarat ca este si o legislatie poate pe undeva absurda: pretentia ca pacientul sa vina sa semneze ca a luat reteta de morfina. Dar unii pacienti sunt nedeplasabili si am aflat de la unii colegi ca au chemat salvarea ca sa vina la spital pe targa si sa semneze o reteta de morfina. Ceea ce este un pic exagerat. Pe de alta parte, nu avem toate preparatele de morfina care se folosesc in lume. (Pacientii sau familia, n.r.) nu le gasesc sa le cumpere. Deci nu sunt! Nu exista pe piata. (Pe piata farmacologica, n.r.) Sunt cateva! Care poate cele mai importante, dar totusi paleta nu este atat de larga la preparatele de morfina. si, daca nu le ai pe toate, la asa numita rotatie a morfinelor, care se face atunci cand se capata o rezistenta la una din ele, nu ai ce sa rotesti.”, a explicat Dr. Alexandru Grigorescu.

Articolul precedentOMS: Tuberculoza este responsabila de imbolnavirea a peste 9.5 milioane de oameni in intreaga lume
Articolul următorOMS: Anual, aproximativ 357 milioane de oameni din intreaga lume sunt diagnosticati cu infectii cu transmitere sexuala