OMS: COVID-19 a dus la perturbarea serviciilor de prevenție și tratament pentru bolile netransmisibile

0
48

Serviciile de prevenție și de tratament pentru bolile netransmisibile au fost perturbate puternic de la începutul pandemiei de COVID-19, arată un studiu publicat de Organizația Mondială a Sănătății. Studiul, realizat în 155 de țări pe o perioadă de trei săptămâni din luna mai, a confirmat că impactul este global, însă că țările cu venituri mici sunt cele mai grav afectate.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât persoanele care trăiesc cu boli netransmisibile sunt supuse unui risc mai mare de complicații și de deces în urma infectării cu SARS-CoV-2.

”Rezultatele acestui studiu confirmă ceea ce am auzit de la țări de mai multe săptămâni. Multe persoane care au nevoie de tratament pentru boli precum cancerul, afecțiuni cardiovasculare sau diabet nu au primit serviciile medicale și tratamentul de care au avut nevoie de la începutul pandemiei de COVID-19. Este vital ca țările să găsească metode inovatoare pentru a se asigura că vor continua serviciile esențiale pentru managementul bolilor netransmisibile, chiar și în timpul luptei împotriva COVID-19”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizației Mondiale a Sănătății.

Ad in title

Perturbările serviciilor sunt răspândite

Principala concluzie este că serviciile de sănătate au fost perturbate parțial sau total în multe țări. În mai multe de jumătate(53%) dintre țările unde s-a desfășurat sondajul serviciile pentru tratamentul hipertensiunii au fost afectate în totalitate sau parțial. În 49% a fost afectat tratamentul pentru diabet și complicații legate de diabet, în 42% cel pentru cancer, iar în 31% pentru urgențe cardiovasculare.

Redistribuirea cadrelor medicale și amânarea screeningului

În majoritatea țărilor (94%), personal care lucra în domeniul bolilor netransmisibile a fost redistribuit pentru a susține lupta împotriva COVID-19.

Amânarea programelor publice de screening (de exemplu pentru cancer de sân sau de col) a fost, de asemenea, o măsură răspândită, raportată în peste 50%. Această măsură s-a înscris în recomandările inițiale ale OMS. Însă cele mai comune motive pentru întrerupere sau reducerea serviciilor au fost anularea tratamentelor programate, reducerea transportului public și lipsa personalului. În 20% dintre țările unde s-au înregistrat perturbări, unul dintre principalele motive l-a reprezentat lipsa medicamentelor sau a tehnnologiilor necesare.

Așa cum era de așteptat, pare să existe o corelare între nivelul de perturbare a serviciilor disponibile în managementul bolilor netransmisibile și evoluția COVID-19 într-o țară. Astfel, serviciile sunt din ce în ce mai perturbate pe măsură ce țările au trecut de la transmitere sporadică la transmitere comunitară a SARS-CoV-2.

Strategii alternative pentru continuarea îngrijirii

Studiul OMS a arătat că majoritatea țărilor au pus la punct strategii alternative pentru a susține persoanele supuse la cele mai mari riscuri să continue tratamentul pentru bolile netransmisibile.

Astfel, dintre țările unde s-au înregistrat perturbări, 58% folosesc în prezent telemedicina pentru a înlocui consultațiile față în față. De asemenea, în două treimi dintre state s-a folosit pe scară largă triajul pentru stabilirea priorităților.

De asemenea, este încurajator că peste 70% dintre țările incluse în studiu strâng date despre numărul pacienților care suferă de COVID-19 și de boli netransmisibile.

Bolile netransmisibile ucid 41 de milioane de persoane anual – 71% din totalul deceselor pe plan global.

Articolul precedent19.398 de cazuri confirmate de infectare cu SARS-CoV-2 în România
Articolul următorANALIZĂ Posibil focus pe Africa și America Latină pentru testarea de vaccinuri împotriva noului coronavirus