OMS: Aproximativ 18 milioane de oameni infectati cu HIV nu primesc tratament. Majoritatea nu stie ca este infectata

0
248

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat un nou raport privind raportarea cazurilor de infectie HIV. in acest sens, OMS arata ca mai mult de 18 de milioane de persoane cu HIV primesc terapie cu antiretrovirale, iar un numar similar nu are acces la o astfel de medicatie. Aceasta, din cauza ca foarte multe dintre ele, aproximativ 40%, nu sunt constiente de statutul lor HIV pozitiv.

in acest sens, OMS recomanda autotestarea HIV ca metoda de diagnostic intr-un cadru privat si convenabil – se pot folosi lichide din cavitatea orala sau se poate efectua o intepatura in pulpa degetului pentru recoltarea unei probe de sange. Rezultatele unor astfel de teste sunt gata in 20 de minute (sau chiar mai putin). OMS sfatuieste pe aceia cu rezultate pozitive sa solicite mai departe testari de confirmare in cadrul clinicilor specializate.

Acoperirea testarii HIV ramane scazuta in randul diferitelor grupuri de populatie, se mai precizeaza in raportul OMS.

De exemplu, la nivel mondial, ratele de acoperire pentru testare HIV, prevenire si tratament sunt mai mici in randul barbatilor. Mai exact, doar 30% dintre persoanele care au fost testate pentru HIV sunt barbati. Ca urmare, in comparatie cu femeile, barbatii cu HIV prezinta o probabilitate mai scazuta de a fi diagnosticati si de a primi tratament antiretroviral, fiind mai susceptibili de a muri in urma unor complicatii asociate HIV. Cu toate acestea, ratele de infectare in Africa de Est si Sud in randul fetelor adolescente si femeilor tinere ajung pana la opt ori mai mari decat printre persoanele de sex masculin Mai putin de una din cinci fete (15-19 ani) sunt constiente de statutul lor HIV.

Aceast raport OMS vine in contextul Zilei Mondiale de Combatere a SIDA, marcate in 1 decembrie, ocazie cu care OMS a lansat noi recomandari privind auto-testarea HIV pentru a imbunatati accesul la diagnostic si gestionarea cazurilor de infectii cu HIV. in raportul OMS se mentioneaza ca lipsa unor progrese in ceea ce priveste diagnosticul HIV ramane un obstacol in aplicarea recomandarilor organizatiei, respectiv ca toate persoanele infectate cu HIV sa primeasca terapie antiretrovirala.

Articolul precedentProgramul de instruire a educatorilor in diabet „Aplicatii Practice ale Educatiei Terapeutice in Diabet”, Targu Jiu, 24 septembrie 2016
Articolul următorMinisterul Sanatatii lanseaza astazi campania „Maini curate in spitale”